Millainen puutarhaihminen olen

Ensimmäisessä kuvassa näkyvät tekstiilit saatu PR-lahjana Balmuirilta

Homevialaura, piha, puutarha, terassi

Huomaan, että tällä hetkellä blogiin tulee paljon pihasisältöä, kun pihalla elämä pyörii, ja tietysti oikea elämä heijastuu aina blogiinkin. Toivottavasti se on teille mieleen! Tässä tartun ihanan kollegani Muoti mielessä Annen mukavaan Millainen puutarhaihminen olen -haasteeseen. Kiitos inspiraatiosta!

Mikä puutarhassasi on parasta

Se, että puutarha on lännenpuoleisena aurinkoinen sekä koiran ja pienten lasten kanssa aidattu. Pidän siitä, että puutarhaamme mahtuu sekä terassia että nurmialuetta, mikä on meidän elämäntilanteessamme käytännöllistä. Niin ja parasta tietenkin on kaunis vanha omena- ja kirsikkapuu. Puutarhamyymälästä saa paljon, mutta ei aikakonetta, joten olen todella kiitollinen siitä, että pihassa oli valmiina sielukkaat vanhat puut.

Homevialaura, piha, puutarha, terassi

Mitkä ovat lempikasvejasi/lempielementtejä pihalla

Jo mainitut vanha omena- ja kirsikkapuu ehdottomasti. Itse laitetuista kasveista kaikista rakkaimmat minulle ovat terassilla ruukuissa kasvavat yrtit. Jos oikein hyvin käy, tänä vuonna pääsen ensimmäistä kertaa todistamaan neljä vuotta sitten istuttamamme pensaan ensimmäisiä pioneja. Se tulee varmasti olemaan mieluinen hetki, sillä luonnollisesti rakastan pihassa myös valkoisia kukkasia. Ja onhan meillä kaunis syreeni, josta poimin yksi päivä tämän luonnonkukkahenkisen kimpun saatuani idean siitä, kun heräsin rankkasateeseen ja luulin olevani maalla.

Homevialaura, piha, puutarha, terassi

Millaisesta puutarhasta haaveilet

En oikeastaan haaveile toisenlaisesta puutarhasta, vaan haaveilen siitä, että meillä voisi olla seuraavassakin kodissa näin kiva piha. Totta kai unelmapuutarha olisi jotain muuta, mutta sitten tarvitsisin myös puutarhurin! Minulle kun unelmien puutarha on helppohoitoinen, niin siksi olen aika realisti sen suhteen, minkälaisia vaatimuksia pihalle voin asettaa. Tyyliltään pidän sekä romanttisista vanhahtavista puutarhoista käppyräpuilla että modernin siisteistä ja virtaviivaisista istutuksista – kohteesta riippuen. Unelmien puutarhassa aita olisi raikkaan vaalea tumman sijaan, mutta tummakaan ei haittaa.

Homevialaura, piha, puutarha, terassi

Mukavin ja ikävin puutarhatyö

Mukavin on yrttien kastelu kahvikuppi toisessa kädessä. Mitään sen meditatiivisempaa en keksikään. Kun sille päälle satun, nypin ihan mieluusti rikkaruohojakin, mutta totuuden nimissä tällaisissa en ole kauhean tarkka. Näkyvät keltaiset voikukat kyllä nypin, mutta en välttämättä juurineen, enkä välttämättä sellaisia rikkaruohoheiniä, jotka ovat minusta ihan kauniita aidanvierellä. Ikävin pihatyö liittyy varmasti kauden päättymiseen, kun kalusteet viritetään pressun alle suojaan. Se on aina vähän, no, virittämistä, ja siksi ehkä se ikävin työ.

Homevialaura, piha, puutarha, terassi

Miten vietät aikaa pihalla

Ennen kaikkea ruokaillen, omalla porukalla, mutta pihalla meidän on myös paljon mukavampi vastaanottaa vieraita, sillä terassille meillä on selvästi isompi ruokapöytä kuin sisällä keittiössä. Vietän aikaa myös yrttejä hoitaen, kesäsohvalla lukien sekä vahtien lasten touhuja hiekkalaatikolla, kesäkioskilla ja puhallettavassa uima-altaassa.

Homevialaura, piha, puutarha, terassi

Mitä suunnitelmia sinulla on puutarhalle

Tällä hetkellä ei mitään! Puutarhahan ei koskaan tule valmiiksi, mutta tällä hetkellä en suunnittele mitään uusia istutuksia. Suurin haasteeni tänä keväänä oli saada pihan päätyyn kasvamaan nurmikko, mikä ei ole aikaisemmin ottanut onnistuakseen, mutta nyt näyttää hyvältä ahkeralla kastelulla. Toisin sanoen lähinnä tarkoitus olisi nyt vain pitää hyvää huolta nykyisistä kasveista.

Homevialaura, piha, puutarha, terassi

Mitä olet oppinut puutarhanhoidosta

Olen oppinut sen, etten vieläkään tiedä juuri mitään! Puutarhanhoito jos mikä pitää nöyränä ja vaatii kärsivällisyyttä. Yrteistä sentään olen oppinut jotain ja niiden kanssa minulla onkin läheinen suhde. Itsestäni olen oppinut paljon: sen, että meille sopii pitää puutarha aika yksinkertaisena. Meistä ei ole puuhastelemaan pihalla yhtään enempää kuin nyt puuhastelemme, vaan meille piha on enemmänkin rentoutumispaikka.

Homevialaura, piha, puutarha, terassi

Mitä syötävää pihalta löytyy

Meidän tänne muuttaessa pihalla oli omenapuu, kirsikkapuu ja karviainen. Lisäksi me olemme syötävistä kasveista istuttaneet maahan pensasmustikkaa ja mustaherukkaa, ja sitten on ne terassin yrttiruukut.

Homevialaura, piha, puutarha, terassi

Mitä puutarhassa kokataan

Usein tietenkin grillataan. Meillä on terassilla kaasugrilli, mutta ei muita välineitä. Savustuspönttö tai pieni pitsauuni voisi olla ihana, ja ehkä joskus sellaisia harkitaan, mutta toisaalta pidän säilytyksen näkökulmasta siitäkin, että laitteita on mahdollisimman vähän. Mutta kaikkihan ruoka maistuu hyvältä ulkona. Rakastamme kaikkea kesäruokaa, mutta syömme sään salliessa ihan tavallisetkin päiväkodinjälkeiset makaronilaatikot pihalla, ja aina tietysti tuoreita yrttejä päälle.

Homevialaura, piha, puutarha, terassi

Millaisista puutarhakalusteista pidät

Ulkonäöllisesti moderneista ja neutraalinvärisistä, ja käytännöllisyyden osalta helppohoitoisista. Valitsimme terassimateriaaliksi komposiittia, koska tunnemme itsemme ja tiedämme, että meistä ei ole öljyämään terassia. Myös kalusteemme ovat todella helppohoitoisia.

Homevialaura, piha, puutarha, terassi

Vinkkisi puutarhurille

Ole rehellinen itsellesi sen kanssa, mitä juuri sinä pihalta ja puutarhalta kaipaat. Jaksatko perehtyä eri kasvien sielunmaisemaan ja puuhastella koko ajan, vai kaipaatko enemmänkin helppohoitoisuutta. Jälkiviisaana neuvon, että jos ei oma tietotaito riitä, ja muutenkin kaipaa ulkopuolisen ideoita ja apua, ota suosiolla ammattilainen käymään pihassa heti ensimmäisenä vuonna. Siinä säästää paljon aikaa, rahaa ja vuosia, että istuttaa heti oikeanlaisia kasveja, oikeille paikoille, oikeanlailla hoitaen. Tämä tosiaankin oli jälkiviisautta, sillä itse emme näin tehneet, mutta olen monta kertaa jälkikäteen miettinyt, että näin olisi kannattanut tehdä ja ensi kerralla tarpeen mukaan teemme.

Homevialaura, piha, puutarha, terassi

Millainen puutarhuri siis olet

Köyhän naisen Toscana -henkeen vähän suurpiirteinen ja sopivasti laiska, estetiikkaa, helppohoitoisuutta ja nautiskelua arvostava.

Aurinkoista viikonloppua!

Comments

 1. Niin hyvin sanottu tuo “puutarhamyymälästä saa kaikkea paitsi aikakoneen”. Sitähän se on. Rakastan vanhoja rintamamiestaloalueita omenapuineen, syreeneineen ja juhannusruusuineen. Modernit kivipihatkin on hienoja, mutta ei minun lajini.

  Minä tykkään helppohoitoisesta vanhasta pihasta ja vinkkini kaikille on vähällä pärjäävät perinnekasvit ja robottiruohonleikkuri. Ja ei kun kahvikuppi/kuoharilasi kouraan ja terassille ihastelemaan!

  • Moi Anna! Kiva, jos ajatus kolahti. :) Vaikka toki toisaalta haluaisin taikoa pihaan lisää vanhaa ja charmanttia kerroksellisuutta, se on minusta tavallaan todella hienoa, että kaikkea me nykyihmisetkään emme voi vain lampsia ostamaan, vaan tässä asiassa on oltava kärsivällinen. Juhannusruusut! Ihailin koko viime viikon päiväkotireitillä pihojen juhannusruusuja ja mietin, että se olisi kyllä pihassa ihana pensas. Mökillä meillä oli juhannusruusu ja voisin kyllä hyvin kuvitella sellaisen omenapuun ja syreenin kylkeen. Miten olinkin sen unohtanut! Samaa mieltä: vaikka itse pidän myös moderneista rakennuksista, puutaloissa on sitä jotain! Hei mainio #lifehack, juuri minuntyyppistäni pihanhoitoa. ;)

 2. Meilla on vadelma- ja karviaispensaita, raparperia, kurkkua, porkkanoita ja basilikaa. Ja pizza-uuni/chiminea-ulkotakka, joka pitaa lampimana viileana iltana ja toimii nimensa veroisesti pizza-uunina. Lisaksi tietysti poyta ja tuolit, jonka aaressa syodaan aterioita, juodaan aamu- ja paivakahveja ja iltaviineja ja tehdaan myos etatoita. Ja tekeilla on pieni lammikko pihan takaosaan. Se on viela hieman karu, kun kasvit ovat melko pienia, mutta jospa ensi kuussa se olisi jo sopiva.

  Tuo ‘sohva’ on ihana!

  • Heippa Elina, ihanat antimet pihassasi! Ai että, tuollainen pitsauuni-ulkotakka on täydellinen yhdistelmä tunnelmaa ja ihan omanlaistaan kokkaamista. Kaipaan itsekin välillä jotain vesielemettiä, joten pieni lammikko kuulostaa kivalta. Yleensä se hetken viekin aikaa, että mikään uusi asia luontevasti maastoutuu pihaan. Tulee varmasti ihana kokonaisuus teidän nauttia. :)

 3. Sohva on aivan ihana, haaveilen sellaisesta. Se olisi ihana tähän vauva-arkeen imetykseen ja pötköttelyyn :).
  Millaisia astioita käytätte terasilla kun syötte? Haluaisin itse katseen kestävät muoviset, jotta ei tarvitse pelätä rikkoutumista.

  • Kiitos Marine! Sohva on nimenomaan myös vauvan kanssa loistava, kun se ei ole suorassa paahteessa. :) Hyvä kysymys! Käytämme samoja astioita kuin sisällä keittiössäkin eli posliinia ja lasia. Toistaiseksi koskaan mitään vahinkoa ei ole tapahtunut, mutta ymmärrän täysin ajatuksesi, että sirpaleiden mahdollisuus ei houkuttele. Jos annan lapsille vaikka jotain naposteltavaa terassille, sen annan kyllä totta kai muovirasiasta. Ja vauvalla on muoviastiat muutenkin. Onneksi nykyään saa kyllä tyylikkäitä muoviastioita. Kurkkaisin ainakin Hemtexin, Etolan ja marketit. Meilläkin on kyllä listalla silti, vaikka omalla pihalla syömme tavallisilla astioilla, hankkia hieman lisää muoviastioita piknikreissuja ja sellaisia varten. Nyt meillä on vain ne tärkeimmät: muutama muovinen viinilasi. ;) Ihania kesäpäiviä teille! <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue