Rentoa kesäruokaa ja #Lauranyrttikoulu

Kaupallinen yhteistyö, Järvikylä ja Asennemedia

Homevialaura, Järvikylä, yrtit, #Lauranyrttikoulu

Tässä näette onnellisen ihmisen, joka kirjaimellisesti alkoi itkeä onnesta tämän intohimoprojektin saatuaan: tänä kesänä pidän teille Instagramissa yrttikoulua yhteistyössä Järvikylän kanssa.

Yrttikoulua, jossa hellehattu ei kiristä, nimittäin minulle yrtit tarkoittavat nimenomaan rentoa kesästä, elämästä ja ruoasta nauttimista. Yrttejä voi kasvattaa itse, mutta myös ostaa helposti kaupasta (ja halutessa istuttaa sitten), niiden kanssa on helppo tulla toimeen, niitä voi käyttää kymmenillä eri tavoilla eikä niiden kanssa voi epäonnistua. Minusta tuoreet yrtit ovat yksinkertaisesti parasta, mitä parilla eurolla saa – todellakin ruukullinen onnea.

Homevialaura, Järvikylä, yrtit, #Lauranyrttikoulu

Oma rakkauteni yrtteihin ei suinkaan ole mikään poikkeustilakevään juttu, vaan alkanut jo lapsuudesta. Niin kauan kuin muistan, meillä oli maalla yrttilaatikko, ja nimenomeen yrttilaatikko. Muuta emme viljelleet, mutta yrttejä oli joka kesä ja koko kesän ja uusia lajeja ja vanhoja ja jokaisessa ruoassa ja vielä kotiinkin viemisiksi. Ja nyt huomaan, miten teen tismalleen samaa ja siirrän yrttirakkautta verenperintönä eteenpäin.

Homevialaura, Järvikylä, yrtit, #Lauranyrttikoulu

Minulle yrteissä tärkeintä maun lisäksi on välimerellinen tunnelma. Yrteillä maustettu ja koristeltu ruoka vie minut välittömästi henkisiin kotimaihin etelään – koko siihen tapaan elää, olla, syödä yhdessä ja nauttia. Siksi pihallemmekin olen antanut lempinimen Köyhän naisen Toscana.

Vaan se ei kuitenkaan ole etelä, josta nämä yrtit tulevat, vaan Järvikylän Kartanolta Savosta. On mielettömän hieno asia, että yrttielämykset voi nauttia puhtaana kotimaisena ja vastuullisena viljelynä. Ajatelkaa, että Järvikylän tarina alkoi jo vuonna 1674, kun kartanon navetan vintille rakennettiin ensimmäinen kasvihuone. Yhä tänä päivänä kaikki Järvikylän yrtit ja salaatit kasvatetaan huolella ja rakkaudella sukutilalla.

Homevialaura, Järvikylä, yrtit, #Lauranyrttikoulu

Kuten sanottu, itselleni eniten yrteissä merkitsee maku ja tunnelma, mutta yrteissä kaupan päälle saa terveellistä vihervoimaa. Yrttejä on jo antiikin ajoilta käytetty myös hoitamiseen ja yhä tänäkin päivänä hyvinvointiin. Yrtit tukevat terveyttä myös siten, että maustamalla ruokaa yrteillä, tarvitsee käyttää vähemmän suolaa.

Niin ikään yrtit liittyvät myös itselleni läheiseen aiheeseen, hävikkikokkaamiseen. Ruukku tulee aina hyödynnettyä loppuun asti ja viimeiset yrtinlehdet saa aina lisättyä johonkin kaapityhjennyspastaan. (Vinkki: ylijääneet yrtit voi myös pakastaa tuoreiksi maustekuutioiksi.) Kun yrtti on viimeistäkin lehteä myöten käytetty, voi Järvikylän uusiutuvan ruukun kierrättää biojätteenä.

Homevialaura, Järvikylä, yrtit, #Lauranyrttikoulu

Hyvä vinkki muuten yrttejä kotiin ostaessa on se, että yrtit kannattaa aina kastella heti kotiin päästyä. Yrtit kaipaavat muutenkin runsaasti vettä ja samoin yrtit nauttivat sumuttelusta, joskin ylikastelemisesta nekään eivät pidä.

Homevialaura, Järvikylä, yrtit, #Lauranyrttikoulu

Kaupan Järvikylä-yrttejä kannattaa ilman muuta myös kokeilla istuttaa. Se on helppoa: poista ruukku varovasti, laita istutusruukun pohjalle kiviä tai soraa salaojaksi ja istuta yrtti multaan. Itse olen käyttänyt sekä yrttimultaa että tavallista. Juurtumisen jälkeen yrteille voi tarjota lannotetta, mutta itse en juurikaan ole lannoittanut ja silti yrtit viihtyvät pihalla mainiosti. (Katso kohta rakastan yrttien helppoutta.)

Homevialaura, Järvikylä, yrtit, #Lauranyrttikoulu

Kaikkea kannattaa kokeilla, mutta erityisesti esimerkiksi rosmariini, persilja, minttu, salvia ja timjami ovat helpoimmasta päästä aloittaa istuttamisen kanssa. Me olemme tämän neljän rivarikesän aikana kasvattaneet hyvällä menestyksellä monipuolisesti eri lajeja, eli kannustan lämpimästi kokeilemaan kaikkea, mitä mieli tekee, mutta tänä vuonna yhden kanssa päätin luovuttaa: tillin. Se menee ainakin meillä niin hentoina haituvina multaa pitkin, että kalojen ja uusien perunoiden päivinä ostan suosiolla mieluusti kaupasta Järvikylän terhakan tillin.

Homevialaura, Järvikylä, yrtit, #Lauranyrttikoulu

Itse kokkaan yrttien kanssa kahdella tapaa: niin, että suunnittelen ruoan tietyn yrtin ympärille, kuten vaikka gnocchit salvian, mutta myös niin, että viimeistelen ihan minkä tahansa ruoan yrteillä tai usein esimerkiksi yrttisellä vihersalaatilla. Ajattelenkin, että yrtit ovat maailman helpoin kikka upgradeta mikä tahansa arkinenkin ruoka.

Yksi salaisuuksistani on yrttiöljy, johon tulee mitä yrttejä milloinkin, oliiviöljyä, suolaa, pippuria, valkosipulia, sitruunanmehua ja ripaus sokeria. Yrttiöljy sopii ihan kaiken kanssa ja saa esimerkiksi tavallisen hampurilaisen heti tuntumaan erityisemmältä. (Se on myös mainio silmänkääntötemppu vieraiden kanssa. Vaikka tarjolla olisi maailman simppeleintä ruokaa, itse tehty yrttiöljy aiheuttaa aina huokailuja.)

Homevialaura, Järvikylä, yrtit, #Lauranyrttikoulu

Yrtti-intohimo on meillä ympärivuotista, mutta tietysti kesä on erityisen ihanaa kiireetöntä aikaa inspiroitua yrteistä ja nauttia niiden kokeilemisesta. Siksi olen erityisen iloinen siitä, että saan pitää teille yrttikoulua läpi kesän. Yrttikoulu ilmestyy viikoittain Instagramissa tunnisteella #Lauranyrttikoulu ja Instagram Storyssa, ja kerralla esittelen kaksi yrttiä. Yrttikoulun videot tallennan Instagramin kohokohtiin, jolloin niihin voi palata koska tahansa ja kohokohdissa on myös yrteistä tietoiskut, jotka on kätevä kuvakaapata talteen puhelimeen avuksi kauppareissuille.

Homevialaura, Järvikylä, yrtit, #Lauranyrttikoulu

Mukana yrtttikoulussa on itselleni jo niitä lapsuudesta tuttuja suosikkeja, mutta myös uudempia tuttavuuksia. Arvostankin hurjasti sitä, miten Järvikylä on monipuolistanut tarjontaansa ja tuo tänäkin päivänä markkinoille vähintään uutuuden vuodessa. Odotankin yrttikoululta myös sitä, että pääsen itsekin oppimaan uusista yrteistä lisää!

Teistä moni on jo tägännyt minut kevään aikana yrtti-innostuksiin ja olisi ihana, jos teette niin jatkossakin: tulen niin onnelliseksi, kun näen, millaisia yrttimaita, -ruukkuja ja -ruokia teillä on. Oma ruokainspiraatiokirjastoni ei tule koskaan täyteen, joten olen aina halukas kuulemaan herkullisia ja helppoja vinkkejä kesäkokkaamiseen.

Näissä ruokakuvissa näkyy rosmariinia ja oreganoa, koska niillä yrttikoulu alkaa. Rosmariinista tein tällä kertaa helpot rosmariiniperunat eli perunat vain paahdetaan uunissa oliiviöljyyn, silputtuun rosmariiniin, suolaan ja pippuriin sekoitettuina. Rosmariiniperunat ovat ihana lisuke ja mainioita myös seuraavan päivän perunasalaattiin. Rosmariinin kauniita oksia kannattaa myös hyödyntää koristeina: cocktail-tikkuina ja kesäjuomissa.

Tuoreesta oreganosta taas tein klassisen italialaisen salaatin. Salaattiin tulee appelsiinia, punasipulia, oliiveja ja tuoretta oreganoa – niin helppo ja hyvä, Suomessa vähemmän tarjottu alkupala tai lisuke, jota kannattaa kokeilla kesäpöytään.

Mutta pian lisää Instagramissa, lämpimästi tervetuloa mukaan yrttikesään!

Comments

 1. Viikon paras lukemani juttu ja niin sopiva yhteistyo kuin vaan voi olla. Odottelen innolla vinkkejasi.

  Jarvikylasta tulee mieleen viime vuosien Suomi-kesat ja lapsuuden/nuoruuden ajat; vanhempieni luona on nimittain aina Jarvikylan salaattia. Nyt aionkin vinkata heille yrteista.

  Itse olen viime aikoina ostanut perus-ciabatta-leipaa kaupasta ja painellut siihen rosmariinia paalle. Sitten uuniin hetkeksi ja ecco, Italia-fiilis on valmis! Okei, aito italialainen varmaan tekisi leivan itse, mutta toiden jalkeen pieni fuskaus on sallittua, eiko??

  • Kiitos Elina! Olet aivan ihana, aina kannustamassa. Tuollaisille lukijoille on ilo tuottaa sisältöä. :) Voi miten kivoja muistoja! Vinkkaa ihmeessä yrteistä, jos he ovat jo Järvikylän salaattien faneja. Minulla on sakutuomismainen fiksaatio tarjota melkein ruoan kuin ruoan kanssa vihersalaattia, ja Järvikylän salaatit ovat kyllä myöskin aina viimeisen päälle freesejä.

   Hei aivan loistava vinkki! Kuten tiedät, blogini on avoimesti oikea oikaisujen sanansaattaaja ja kannattaja. Elämästä ei kannata tehdä liian vaikeaa, etenkään, jos elämäntilanne ei anna myöden, vaan juuri kaikki tuollaiset ratkaisut ovat ihan parhaita. ;) Rakastan pikatuunauksia, kiitos kun jaoit!

 2. Oi ihanaa! Kuulostaa todella hyvältä yhteistyöltä. Ja miten kesäiset kuvat tässä postauksessa onkaan! Vienona toiveena esittäisin, että olisiko mahdollista saada vinkkejä basilikan suhteen? Jotenkin se aina näivettyy, katselun määrästä ja paikasta huolimatta. Tosin olen pitänyt sen ihan omassa ruukussaan vain kun asumme kerrostalossa, liekö silläkin osuutta asiaan? Ihanaa kesää teille :)

  • Kiitos Helena ihanasta vastaanotosta! Olen todella iloinen teistä lukijoita, koska jaettuna tämäkin asia on paljon mielekkäämpi ja kivempi. :)

   Basilika itse asiassa ei ole tulossa yrttikouluun, paitsi thaibasilika on, kun Järvikylällä on niin paljon yrttejä, että kaikki eivät mahdu. Mutta yritän muuten auttaa sinua! Kastelua olisin ensimmäiseksi ehdottanut, toiseksi lämpötilaa. Basilika tarvitsee paljon vettä ja on toiseksi herkkä hallalle eli se pitää muistaa nostaa sisään kylminä öinä, jos sen istuttaa aikaisin keväällä. Mutta nuo eivät ilmaisesti ole haasteet, koska olet kastellut ja pidät kerrostalossa sisällä. Saakohan se tarpeeksi valoa? Tai sitten kyse on ihan vain siitä, että basilika pitäisi istuttaa. Ei se meilläkään kauaa kestä sisällä alkuperäisessä ruukussa, vaikka ulkona multaan istutettuna kasvaa ja viihtyykin. Eli basilika on kyllä monia muita hieman haastavampi pitää pitkään hengissä, mutta onneksi se on hyvä syy nauttia koko ruukullinen melko pian. ;) Kiitos paljon, samoin sinulle aurinkoisia päiviä!

 3. Nyt on ihan täyden kympin yhteistyö ja sopii sinulle enemmän kuin hyvin – ja toteutus kuulostaa todella mainiolta!

  Odotan innolla jo sinun vinkkejäsi sekä toivottavasti instan ja blogin kommenttien kautta muiltakin saatavia. Yrttien osalta nimittäin uskon, että vaikka niitä myös itse parvekkeella kasvatan ja intohimoisesti ruuanlaitossa käytän, hyödynnän niistä kuitenkin vasta tosi pienen potentiaalin. Eli ideat ruuanlaittoon sekä yrttien hoitamiseen tulevat enemmän kuin tarpeeseen ja tietysti tämä kaikki fiilistely, mitä itsekin kaltaisesti yrtteihin liitän, on enemmän kuin ihanaa.

  Täällä siis ilmoittautuu yksi todella innokas yrttikoulun oppilas :)

  • Ihana kuulla Tintti! Se, että yrttejä voi “opiskella” ja fiilistellä yhdessä teidän samanhenkisten kanssa on tässä ihan parasta. Kiitos siis vastaanotosta ja palautteesta! :) Uskon täysin, että saat kiinni paitsi yrttien maun ja viljelyn ihanuudesta myös yleisesti koko elämäntavasta. Minusta yksi yrttien paras puoli on se, että niitä ei oikein voi käyttää “väärin”. Sen kun käyttää vain, tapoja on tuhansia. Mutta onhan se totta kai avuksi tietää, vaikka mitkä makuparit erityisesti toimivat ja mikä yrtti nyt olikaan paremmin kuumentamista kestävä ja niin edelleen. Toivottavasti näihin saa inspiraatiota ja tosiaan kiva nähdä ja kuulla myös kaikkien teidän muiden käyttötapoja ja suosikkeja. Tämä opettaja on siis oikein innokas oppimaan myös oppilailtaan, ihana saada sinut mukaan! :)

 4. Järvikylän kartanolla on tosiaan pitkä historia, mutta kasvihuoneviljely tuli mukaan vasta 1980-luvulla.

  • Moi Minna! Aivan niin, nykymuotoisesti näin. :) Huikea historia sukutilalla kuitenkin, lähes 350-vuotinen. Mukavaa viikkoa!

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue