#Kaunisjärjestys: muuttaminen tavaroiden ja järjestyksen näkökulmasta

Homevialaura, kaunis järjestys, muutto, muuttaminen

Näin arjen myötä myös #kaunisjärjestys-sarja palaa aktiivisemmin blogiin ja myös uuden kodin myötä tulee varmasti käsiteltyä kanssanne paljon sitä, minne ja miten mitäkin tavaraa säilön.

Tähän väliin ajattelin kirjoittaa ajatuksiani muutosta. Meillä on tällä kertaa ihanteellinen tilanne: tuleva koti on jo tyhjillään ja meidän, eikä koti vaadi kuin seinien maalaamisen. Muuttoa voi siis tehdä vähitellen, eikä aikataulullisesti tarvitse stressata sitä, valmistuuko seuraavan kodin remontti siihen mennessä, kun vanha koti pitää luovuttaa, kun remonttia on niin vähän.

Homevialaura, kaunis järjestys, muutto, muuttaminen

Voi hyvin olla, että näin hyvä tilanne ei enää koskaan elämässä toistu, joten nautimme nyt tästä “helposta” muutosta. Helposta kuitenkin lainausmerkeissä, koska silti muutossa on aina oma hommansa, etenkin pienten lasten pyöriessä jaloissa. (Jos joku muuttofirmassa työskentelevä lukee postausta, minulla olisi tarjolla TET-harjoitteluun hyvin tehokkaasti laatikoita purkava taapero.)

Homevialaura, kaunis järjestys, muutto, muuttaminen

Itse pidän muutoista, koska olemme mieheni kanssa muuttaneet vain (onko se vain, sanoisin, että vain) kahden, viiden ja nyt neljän vuoden välein. Tuleva koti on neljäs yhteisemme, kolmas omistusasunto. Tällä syklillä, tai no vähintään viiden ja neljän vuoden tapauksissa, olenkin aina kaivannut uuden alkua ja puhtaalta pöydältä aloittamista, ja kun muutto on ollut itse toivottu eikä olosuhteiden pakottama, suhtautuu urakkaan ehkä muutenkin myönteisemmin.

En kirjoita yleispätevää listaa siitä, mitä muutossa pitäisi aina huomioda – voisiko sellaista tehdäkään, kun muutot, elämäntilanteet ja muuttajat ovat niin erilaisia! Ennemminkin kirjoitan sellaisia huomioita, joita minulla itselläni on tässä kohtaa tullut ajankohtaisina mieleen järjestyksen ja tavaramäärän näkökulmasta.

Homevialaura, kaunis järjestys, muutto, muuttaminen

Muutto ei ole vain tavaroiden siirtämistä paikasta toiseen

Minusta ja minulle muutto ei ole vain huonekalujen ja tavaroiden siirtämistä paikasta toiseen. Se on myös käännekohta elämässä miettiä, mikä on tärkeää, mihin resursseja haluaa käyttää, millaisessa ympäristössä voi hyvin, mistä olisi hyvä päästää irti ja mitä arkeensa toivoo uudessa elämänvaiheessa lisää. Muutto on myös hyvä ajankohta tehdä pesäeroa ihanneminän ja oikean minän välillä. Jos kuntopyörä tai leipäkone tai kiristävät farkut ovat olleet koskemattomana vanhassa kodissa, miettisin hyvin tarkkaan, veisinkö niitä enää uuteen. On paljon vapauttavampaa hyväksyä, että kyseisiä tavaroita ei nyt vain tullut käytettyä tai harrastusta aloitettua. Vapauttavaa siksi, etteivät kyseiset tavarat enää uudessa kodissa muistuta “epäonnistumisesta” ja siksi, etteivät ne ihan konkreettisestikaan tuki uuden kodin tiloja. Muutto on siis minusta monella tapaa vanhasta irti päästämistä ja olon keventämistä.

Tarpeettoman tavaran voi myydä – mutta myös antaa

Muutossa on todella paljon hoidettavia asioita ja etenkin omistusasunnon kohdalla, kun puhutaan kuusinumeroisesta hankinnasta, laittaisin asiat mittakaavaan: kuinka paljon aikaa ja vaivaa esimerkiksi muutaman euron myymisiin voi ja kannattaa muuton tuoksinassa laittaa. Arvokkaammat myytävät ja tiukka rahatilanne ovat asia erikseen, mutta pienten summien takia en tekisi normaalissa tilanteessa elämästä liian hankalaa vain sen vuoksi, että kun itse on tavarasta jotain maksanut, täytyy siitä saada edes periaatteen vuoksi jotain takaisinkin. Lahjoittamalla (hyväkuntoista, ei tiensä päähän tullutta!) tavaraa hyväntekeväisyyteen voi säästää tunteja, jos ei kymmeniä tunteja, aikaa sekä hurjasti energiaa ja vaivaa jo muutenkin henkisiä resursseja kuormittavassa tilanteessa. Mikä tärkeintä, samalla tulee tehtyä muille hyvää. Me olemme käyttäneet paljon Punaisen Ristin Konttia.

Homevialaura, kaunis järjestys, muutto, muuttaminen

Iso karsiminen kannattaa aloittaa ajoissa, eikä vasta muuttaessa

Joskus elämä yllättää ja muuttaminen tulee yllätyksenä ja silloin ei tietysti auta kuin toimia sen mukaisesti. Niissä tapauksissa, kun asuntoa alkaa etsiä ajan kanssa, ottaisin alusta asti muuttosuunnitelmat asuntosuunnitelmien rinnalle. Jos tilanne on esimerkiksi se, että isosta autotallillisesta omakotitalosta muuttaa kompaktiin kerrostalokotiin, on sanomattakin selvää, että sellainen muutto ei ilman mittavaa, hyvissä ajoin aloitettavaa karsimisurakkaa ole mahdollinen. Vaikka tilanne ei olisi näin äärimmäinenkään, silti valmistautuisin henkisesti ja fyysisesti muuttoon hyvissä ajoin – jo siis ennen kuin uudesta kodista on välttämättä tietoakaan. Esimerkiksi jos kaapinsiivouspäivänä huomaa maljakon mietityttävän, voi itselleen esittää klassisen tuoko tämä iloa -kysymyksen lisäksi muuttaisinko tämän uuteen kotiin -kysymyksen. Tällä kysymyksellä minusta selkiytyy usein se, onko tavaralla vielä paikka omassa elämässä. Jos ei ole, karsisin maljakon heti siivousurakan aikana enkä vasta myöhemmin muuttokiireissä.

Viimeiset karsinnat voi hyvin tehdä vasta uudessa kodissa

Turhaa tavaraa ei siis kannata uuteen kotiin kantaa, vaan isot karsimiset kannattaa tehdä vanhassa kodissa. Meillä ei tällä kertaa tällaisia isoja karsintoja ole, koska olemme joutuneet tekemään kompakteissa neliöissä karsimista koko ajan, viimeksi keväällä. Silti muutossa aina tulee vaate sieltä, maljakko täältä, kirja tuolta, jota ei enää tarvitse. Kun kyse on yksittäisistä tavaroista, eikä isoista karsimisista tai kategorioista, en murehtisi sitä, muuttaako kyseisiä yksittäisi tavaroita turhaan uuteen kotiin. Itselleni tässä kohtaa sopii katsoa viimeiset karsinnat vasta paikan päällä, kun alan täyttää uuden kodin hyllyjä.

Homevialaura, kaunis järjestys, muutto, muuttaminen

Uudessa kodissa ensimmäiseksi kuntoon säilytystilat

Uuden kodin suunnittelussa voi helposti malttamattomana ja innostuksissaan päätyä siihen, että alkaa miettiä sisustustyynyjä ja kivannäköisiä saippupulloja ennen kuin perille asettunutkaan. Olenkin joutunut myös itselleni tekemään selväksi tämän: ensin arjelle välttämättömät perusasiat kuntoon, sitten vasta yksityiskohtien kimppuun. Jos tarvetta on esimerkiksi uudelle sängylle, se on tietysti korkeimmalla listalla, jotta uudessa kodissa pääsee nukkumaan ja niin edelleen. Meille kiireisimmäksi koen päättää ja tilata säilytyskalusteet. Kun edes osalle tavaroista on paikkansa, tulee uudesta kodista jo melko asuttava, vaikka osa tavaroista jäisikin pidemmäksi aikaa laatikoihin purkamista odottamaan.

Vuokratut vai pahviset muuttolaatikot – puolensa ja puolensa

Vuokratuissa muuttolaatikoissa on se hyvä puoli, että ne tulee oikeasti vuokra-ajan päättymisen takia purettuakin! Toisaalta voi olla erittäin perusteltua hankkia omaksi myös pahvisia muuttolaatikoita ja esimerkiksi isoja säilytyskasseja, joita ei tarvitse samanlaisella aikataululla palauttaa. Kun tavarat on koottu siististi laatikoihin ja päälle vielä kirjattu sisältö, menevät ne hyvin jonkin aikaa jossain kodin kulmassa. Se, ettei kaikki ole päivän päälle, antaa joustavuutta purkamiseen ja vähentää kotiutumisen stressiä. Sen lisäksi, että laatikoihin kannattaa kirjoittaa joka tapauksessa niiden sisältö vaikka maalarinteippiin, voi olla hyvä idea pitää jotain muistilistaa tavarasta myös erikseen vaikka vihossa, että mikä menee minnekin.

Vielä emme tosiaan ole muuttamassa, mutta pieniä eriä tavaroita uuteen kotiin on jo viety ja maalaamisen jälkeen sitten vielä enemmän. Kuulen mielelläni, jos teillä on hyviä käytäntöjä, miten hoitaa (tai miten ei ainakaan hoitaa) muutto hyvin. Mukavaa uutta viikkoa!

Comments

 1. Tsemppiä muuttotouhuihin! 😊👍
  Me olemme elämämme aikana muuttaneet aika paljon töiden vuoksi, joten olemme saaneet paljon treeniä tästä “lajista” 😅 Muistan eräänkin muuton, jossa oltiin vuokrattu pakettiauto kuudeksi tunniksi, ja päätettiin, että muutto on hoidettava siinä ajassa. No, homma hoitui ja muutimme pakulla isoimmat tavarat ja laatikot siinä kuudessa tunnissa mallikkaasti Espoosta Helsinkiin 😄 Yksi hyvä vinkki on hommata iso rulla muovikelmua – sillä saa kätevästi suojattua kolhiintumisvaarassa olevat huonekalut ja sitä on helppo kietoa muidenkin ns. epämääräisen muotoisten asioiden ympärille ja ns. “niputtaa” tavaroita. 😉

  • Kiitos paljon, Jonski! Tsemppiä tullaan vielä tarvitsemaan, kun varsinainen urakka alkaa. :D Ihana kun autat, arvostan! Muistelen hämärästi, että juuri tuollaista muovikelmua meillä olisi viimeksi ollut. Kiva, kun muistuttelit siitä. Se on varmasti hyvä ja paras tapa suojata huonekaluja ja tosiaan sillä voikin myös “niputtaa” tavaroita. Nimittäin mikään ei ole pahempaa kuin tuhat miljoonaa epämääräistä pikkunyssykkää. :D Ihanaa viikonloppua!

 2. Muutoista on vahan liikaakin kokemusta, joista monta on ollut kahden maan valisia ja jopa Atlantin yli kaksi kertaa (tosin olin viela lapsi/teini, joten vanhemmat hoitivat asiat muuttofirman kanssa).

  Muuten, kuten jo tiedatkin, kayn tavaroita lapi melko usein, joskin ullakkomme on viela koskematta ja on ollut jo pitkaan. Se kun on vahan poissa silmista, kun sinne joutuu menemaan ylakerran katossa olevan luukun ja tikkaiden kautta. Muualla talossa on helpompaa kun ylimaaraisen tavaran huomaa ja se alkaa jossain vaiheessa arsyttamaan.

  Oletteko saaneet jo nykyisen/pian vanhan talonne myytya?

  • No onkin kyllä muuttoreferenssejä sinulla! Ja ulkomaanmuutot ovat tietenkin vielä oma juttunsa. Se on juuri noin. Jos on ylimääräistä tilaa ja vielä kauempana, niin tavara jää tosi helposti lojumaan. Se on hurjan inhimillistä ja lohdutan, että niin kävisi varmasti meillekin! Nytkään ei uudessa kodissa tule olemaan esimerkiksi autotallia, jonne voisi tällaista tavaraa alkaa kasaantua, vaan vaikka isompaan muutetaankin niin tiedän jo nyt, että kyllä se tulemaan vaatimaan kunnolla suunnittelua, järkkäilyä ja karsimistakin, että saadaan kaikki tavarat toimivasti mahtumaan. Kotimme tulee noin viikon päästä myyntiin. :) Viikonlopputerkut sinne!

 3. Komppaan Jonskia pakkausmuovikelmussa; taulut, peilit, vitriinikaappi, lasiovelliset kirjahyllyt jne.
  Se on ollut meilläkin käytössä muutoissa ja lisäksi nykyisessä kodissa, kun on koko talo remontoitu osissa ja aina pitänyt jonkun huoneen tavarat siirtää rempan ajaksi toisiin huoneisiin. Suojaa myös remonttipölyltä.
  Muutoissa meillä ollut muoviset lainalaatikot, jotka pitää tyhjentää nopeasti, koska jokainen vuokrauspäivä maksaa. Ne tavarat, joita ei ole ollut kiire tyhjentää heti, on pakattu pahvilaatikoihin, numero kylkeen ja erillinen lista, johon olen kirjoittanut numeroa vastaavan laatikon sisällön. Olemme asuneet nykyisessä talossamme yli 10 vuotta ja viimeisin lista on edelleen tallessa, numeroituja laatikoita siis on vieläkin varastossa. Voisin varmaan kursailematta heittää kaikki laatikot avaamattomina roskiin, jos ei ole vuosikymmeneen tarvittu, niin tuleeko sitä tarvettä ikinä :):)

  Tsempit pakkaushommiin!

  • Todella hyvä vinkki teiltä, kiitos avusta! :) Ihan mahtavasti organisoitu muutto juuri tuolla menetelmällä, että priorisoi ja keskittää tärkeimmät sekä listaa.

   Mutta en kestä nuo viimeiset laatikot. :D :D Ihan paras! Eikö siinä kannattaisi viettää pieni köyhän miehen joulu laatikoita availlen. :D Paitsi tietenkin, kun numeroituna tiedätte jo, mitä niissä on. Uskon, että tuo on todella yleistä, että viimeiset muuttolaatikot jäävät vuosikausiksi kellarin, ullakon, autotallin tai vastaavan perukoille, jos vain tällaista tilaa on. C’est la vie! ;)

   Kiitos tsempeistä! Tallennan ne varsinaista urakkaa varten ja kivaa viikonloppua!

 4. Minulle on tärkeää saada sänky nopeasti uudessa kodissa valmiiksi. Sitten tietää, että jos väsy iskee, lepopaikka on valmiina.

  Aamulla ennen muuttoa petaan sängyn normaalisti. Sitten rullaan petivaateet kaikki samaan rullaan alkaen tyynystä. Sitten tämä rulla vain jätesäkkiin. Sillä voi vaikka pehmustaa muuttokuormassa jotain kohtaa. Uudessa kodissa rulla on helppo ottaa säkistä ja vain rullata sängylle auki, ja valmista!

  • Niin samaa mieltä Liisa, sänky on tärkein! Se on kuitenkin ihan pakko saada heti ensimmäisenä iltana käyttöön ja tosiaan muuttopäivänä väsymys voi iskea lujaa ja yhtäkkiä sitten kun on iskeäkseen. :) Mainio vinkki tuo! No näinpä taidan tehdä itsekin. Uskon, että kokonaisuus mahtuu rullana jätesäkkiin, etenkin, kun meilläkin on ohut pellavapäiväpeitto. Kiitos hyvästä ideasta ja ihanaa viikonloppua!

 5. Mukava vain lukea toisten muutosta, enää ei ahdista ajatus. Me ollaan muutettu liian monta kertaa ja on kyllä omat kuviot siihenkin tullut. Meillä toimi muoviset vuokralaatikot, ne saa pinottua vahvasti päällekkäin ja lisäksi nokkakärryllä menee monta laatikkoa kerralla (ja pysyvät tukevasti siinä). Nämä on myös pakko purkaa, yhtään ikilaatikkoa ei ole. Muovilaatikon kylkeen on vain kirjattu aihe ja jos on erityistä esim keittiöön. Sitten näkee yhdellä vilkaisulla, missä laatikossa on sakset tai lasten lelut. Samoin merkataan, mitkä pitää olla aina korkealla. Terävät keittiötavarat ja lääkkeet. Paras merkkailuun oli paperinen teippirulla, 3m varmaan. Pysyivät ja lähti hyvin. Samoin tuo mainittu juoksumuovi oli tärkeä, helppo suojata sänkyä myös ja tauluja pahvin kanssa. Myös aaltopahvia ollaan tilattu ja suojattu lattiat sillä. En uskalla enempää muistella, nyt olemme viihtyneet erinomaisesti 6 vuotta samassa ja tarve on muuttaa ehkä sitten, kun lapset muuttavat pois..siihen menee aikaa.

  Tsemppiä muuttoon!

  • Moikka Pauliina! Ymmärrän täysin ajatuksesi. Muutto voi nostaa pintaa myös paljon stressiä, ahdistusta ja kuormitusta. Se ei ole myöskään asia, josta kaikkien täytyisi millään lailla nauttia. Itse omalla tavallani nautin juuri siitä järjestelemisestä ja uudesta alusta, mutta tunnistan myös täysin muuttoon liittyvät vähemmän miellyttävät tunteet: aikapaineen, kodista luopumisen haikeuden, loputtoman työlistan ja niin edelleen. Tuo on niin totta pienten lasten kanssa, että mitään veitsiä ja sen sellaisia ei voi jättää hetkeksikään vahtimatta. Luulen, että erityisesti keittiötavaran yritämmekin muuttaa pikkuhiljaa, kun se tällä kertaa mahdollista on, välttääksemme yhden suuren laatikkorumban. Ja varmasti molemmilla mennään: sekä vuokralaatikoita että pahvisia tavaran mukaan. Hyviä vinkkejä tuli muutenkin listattua, kiitos sinullekin! Ja ihana kuulla, että viihdytte nykyisessä kodissa noin hyvin. :)

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue