#Lauranyrttikoulu: 8 x oivallus yrteistä

Kaupallinen yhteistyö, Järvikylä ja Asennemedia

Homevialaura, Järvikylä, yrtit, #Lauranyrttikoulu

Olen saanut suuren ilon ja kunnian tehdä Järvikylän kanssa kesän ajan yhteistyötä niin kuin kesäkuun alussa Rentoa kesäruokaa ja #Lauranyrttikoulu -postauksessa kerroin. Lähes viikoittain olen esitellyt Instagramissa uusia yrttejä, yhteensä 19: oregano, rosmariini, salvia, timjami, sitruunamelissa, vahva minttu, herneenverso, vesikrassi, rakuuna, kirveli, valkosipuliruoho, kynteli, meirami, thaibasilika, perilla, vehnäoras, lipstikka, mustakaali ja viinisuolaheinä.

Homevialaura, Järvikylä, yrtit, #Lauranyrttikoulu

Yrttikoulun sisällöt löytyvät Instagramista tunnisteella #Lauranyrttikoulu ja yrttikoulun videot sekä talteen kuvakaapattavat yrttikortit olen tallentanut Instagram-profiilini kohokohtiin. Lisäksi halusin koota teille vielä Pinterest-taulun, josta, yleisen yrtti-inspiraation lisäksi, löytyy myöskin yrttikortit tallesta. Käytän itse paljon Pinterestiä ruokasuunnittelussa, toivottavasti siitä on iloa teillekin. Yrttikorteissa on esiteltynä yrttien ominaispiirteitä, käyttötarkoituksia ja makupareja.

Homevialaura, Järvikylä, yrtit, #Lauranyrttikoulu

Olette laittaneet yrttikoulusta todella kivaa ja kannustavaa palautetta, lämmin kiitos siitä! Olen ihan valtavan onnellinen, jos olen aidosti voinut tuottaa teille opettavaista ja hyödyllistä sisältöä.

Tässä yrttikoulun päättävässä blogipostauksessa en niinkään enää esittele yksittäisiä yrttejä, koska ne tiedot löytyvät tosiaan Instagramista ja Pinterestistä, vaan vedän yhteen ajatuksiani yleensä: toisaalta miltei elämänmittaisen yrttirakkauden, mutta myös tämän minulle itsellenikin hyvin opettavaisen yhdeksän viikon ajalta.

Homevialaura, Järvikylä, yrtit, #Lauranyrttikoulu

Yrteillä saa ruokaan maailman makuja kotimaisesti ja vastuullisesti

Erityisesti nyt, kun kotimaisuus on korostunut arvoissa, tuntuu todella hienolta, että yrttielämykset voi nauttia puhtaana kotimaisena ja vastuullisena viljelynä. Alunperin eteläaurooppalaisia, persialaisia tai vaikka aasialaisia makuja ei tarvitse lennättää Etelä-Euroopasta, Lähi-idästä tai Aasiasta, vaan niitä kaikkia saa läheltä, Järvikylän Kartanolta Savosta. Järvikylän tarina alkoi jo vuonna 1674, joten yrttiruukun ostaessaan tulee koetuksi myös pala historiallisen sukutilan tarinaa.

Homevialaura, Järvikylä, yrtit, #Lauranyrttikoulu

Yrttien yllättävä monipuolisuus

Olen aina ajatellut yrttejä monipuolisina, mutta en näin monipuolisina kuin mitä olen yrttikoulua pitäessä oppinut. Miten moneen yrteistä onkaan: maustamaan kypsynnysvaiheessa ja tuoreena, suolaisia ruokia ja makeita jälkiruokia, ravitsemaan myös juomissa, edistämään terveyttä ja koristelemaan annoksia, ruokalajista ja sesongista toiseen. Jotta yrteistä on mahdollisimman pitkään iloa, Järvikylän yrttiruukku kannattaa kastella kotiin kaupasta tultaessa. Hieno ominaisuus on sekin, että Järvikylän yrttien ruukku on biohajoava.

Homevialaura, Järvikylä, yrtit, #Lauranyrttikoulu

Yrteissä piilee mahdollisuus mainioon hävikkiruokaan

Hävikkiruoka on todella lähellä omaa sydäntäni, mistä olen puhunut ennenkin monesti. Ei ole sellaisia jääkaapin jämiä, joita en Kokkisota-henkeen haastaisi itseäni hyödyntämään. Yrtitkin kannattaa nähdä tästä näkökulmasta: viimeiset lehdet voi aina heittää jonkun annoksen päälle tai joukkoon. Jos pian jäljellä jääneitä yrttejä on enemmän ja sekalainen yhdistelmä, suosittelen lämpimästi pyöräyttämään niistä yrttiöljyn, chilisen chimichurrin tai kotitekoisen peston. Näissä missään ei kannata jumiutua tiettyyn tarkkaan reseptiin, vaan tehdä niillä raaka-aiheilla, joita käsillä on. Kaikki yrtit sopivat yrttiöljyyn ja pestoon, ei suinkaan vain esimerkiksi basilika. Samoin yrteissä kannattaa nähdä mahdollisuus levitteiden tekemisen ja maustamiseen.

Homevialaura, Järvikylä, yrtit, #Lauranyrttikoulu

Kaiken parantaja: yrttiöljy

Sen lisäksi, että yrttiöljy toimii hävikkiruokahenkeen, se on oma salainen aseeni kaiken upgreidaamisessa. Jos vaikka tarjoamme vieraille hampurilaisia, tarjoilu on yleensä hyvin simppeli – tiedätte: pihvit, tomaattia, cheddaria ja muut perukset – mutta heti jos tarjolla on lisäksi itse (oikeasti parissa minuutissa) tehty yrttiöljy, ateria vaikuttaa ja tietysti maistuukin erityisemmältä. Sama kikka toimii esimerkiksi kasvissosekeitoissa: kun keiton päälle pirskottelee yrttiöljyä, annos kohenee silmissä vähän erityisemmäksi. Omassa yrttiöljyssäni pohjana on oliiviöljy, sitruunanmehu, suola, pippuri ja usein valkosipuli ja sitten vain mitä yrttejä milloinkin on.

Homevialaura, Järvikylä, yrtit, #Lauranyrttikoulu

Mikä vihervoima yrteissä piileekään

Itse olen aina syönyt yrttejä maku edellä, mutta yrttikoulun myötä havahduin uudella tavalla yrttien ravitsevuuteen – mikä vihervoima niissä piileekään. Yrttejä on kautta aikain käytetty myös rohtoina, joten aina kun yrteistä nautiskelee makuelämyksinä, voi tietää tekevänsä hyvää myös terveydelle. Erityisen ravitsevista vihreistä haluan mainita yrttikoulussa läpikäydyistä seuraavat: vesikrassi, vehnäoras ja mustakaali. Tiesitkö, että vesikrassi on oikea superfoodien superfood? Eikä kaukaa lennätetty, vaan tosiaan Järvikylässä kotimaisesti kasvatettu. Yhdysvaltalaistutkimuksessa vesikrassi nousi kaikista terveellisemmäksi syötäväksi ohi esimerkiksi parsakaalin. Lehtikaalin serkku mustakaali on niin ikään erityisen ravitseva, ja vehnäoras taas sisältää monipuolisesti lehtivihreää, vitamiineja, mineraaleja ja aminohappoja.

Homevialaura, Järvikylä, yrtit, #Lauranyrttikoulu

Yrttejä kannattaa myös juoda eikä vain syödä

Rehellisesti sanottuna en ole koskaan ollut vihersmoothie-ihminen. Kenties siksi, että usein vihersmoothiet viedään omaan makuuni ravitsevuudessa äärimmilleen maun kustannuksella. Vihreistä, selleristä ja ravintojauheista tehty juoma on toki huippuunsa terveellistä, mutta ei enää omaan makuuni herkullista. Olenkin kääntänyt lähestymisen päälaelleen: vihersmoothieiden sijaan teen tavallisia smoothieita, joihin vain lisään myös vihreää. Vehnäoras kotiutui mainiosti omena-banaani-ananassmoothieen ja vesikrassi sujahti makeasta mangosta, kurkusta, kauramaidosta ja appelsiinista tehdyn smoothien joukkoon. Hyvä testi on lapset: jos heille tarjoiltava maistuu, voi vihreällä viimeistellyn juoman makua pitää hyvällä syyllä helposti lähestyttävänä. Näitä molempia mainittuja 4-vuotias tyttäreni joi ilolla ja ajattelin pitää tämäntyyppiset vihreillä viimeistellyt hedelmä- ja marjasmoothiet perheen ruokavaliossa syksyn vastustuskyvyn lisäämiseksi. Jos edellä mainitut olivat niitä kaikista ravitsevimpia, niin maun puolesta smootheihin sopii mintut ja sitruunamelissa.

Homevialaura, Järvikylä, yrtit, #Lauranyrttikoulu

Ruokakaupassa kannattaa pitää silmät avoimina

Sen lisäksi, että kasvatan omia yrttejä pihalla, ostan monipuolisesti yrttejä kaupasta – tai luulin ostavani, kunnes pureuduin siihen, miten vielä paljon enemmän yrttejä Järvikylän valikoimassa on kuin olen tiennytkään, ja joka vuosi tulee lisää. Kaikkea ei tietysti saa koko ajan kaikkialta, mutta etenkin isoimmissa kaupoissa teen nykyään sitä, että en niinkään kirjoita listalle, mitä yrttejä ostan, vaan katson, mitä tarjolla on. Etenkin, jos satun löytämään jotain uutta, ostan heti mielenkiinnosta kokeiluun. Kattavin valikoima Järvikylän yrttejä löytyy valikoimiltaan laajoista K-ryhmän kaupoista ja niissä kannattaa totta kai esittää myös kauppiaalle toiveita.

Homevialaura, Järvikylä, yrtit, #Lauranyrttikoulu

Yrttien kanssa ei voi epäonnistua

Jos jonkun sanoman haluan omilla yrttisisällöilläni välittää, niin rentouden ja helppouden. Toki osa yrteistä on parhaimmillaan joko kypsentämisessä tai tuoreena (nämä ominaisuudet mainitsin aina yrttikorteissa) ja jokaiselle yrtille löytyy esimerkinomaisesti ihanteellisia makupareja, mutta noin muuten yrttien kanssa kokkaamista ei kannata lainkaan jännittää: väärin niitä ei voi käyttää! Yrteillä kokkaaminen ei ole grammantarkkaa kemiaa, vaan rentoa suurpiirteistä ja nautinnollista ruoanlaittoa. Se on se, mitä ehdottomasti eniten yrteissä rakastan. Yrtit ovat myös kiitollisia kasvatettavia. Niille ei tarvitse olla isoa pihaa, vaan jo parilla parvekeruukulla pääsee tunnelmaan. Järvikylän yrttejä voi hyvin kokeilla istuttaa. Toiset lajit menestyvät paremmin kuin toiset, mutta parin euron ruukku on melko riskitön tapa kokeilla arkeen iloa tuovaa yrttiharrastusta.

Lämmin kiitos Järvikylälle yhteistyöstä ja teille yrttikoululaisille seuraamisesta! Toivottelen maukasta ja leppoisaa jatkoa yrttien parissa.

Comments

  1. Tama oli mahtava yhteistyo – lisaa ruokavinkkeja, kiitos! Etenkin sellaisia, joita voi tehda nopeasti toiden jalkeen

    • Kiitos ihanasta palautteesta Elina, kiva kun tykkäsit! <3 Muita kuin nopeita, helppoja ja oikeistavia meillä ei tällä hetkellä tehdäkään. ;) Kiitos toiveesta! Täytyy muistaa kirjoittaa myös arkiruokakäytännöistä ja -vinkeistä. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue