Aamukahvilla-podcastin vieraana – keskustelua rutiineista

Homevialaura, Aamukahvilla-podcast, Riemua rutiineista

Rutiinit – tylsää arkea vai riemua elämään?

Sain kunnian päästä vieraaksi Asennemedia-kollegani Aamukahvilla-Henriikan podcastiin keskustelemaan rutiineista. Minua huvitti puhua rutiineista juuri nyt, kun elämämme on ollut leväällään kaksi ja puoli kuukautta vailla suunnitelmallisuutta ja säännönmukaisuutta asunnonvaihtamisprosessin takia. Mutta ehkä juuri siksi nyt oli parempi aika puhua rutiineista kuin koskaan. Olen nimittäin kaivannut rutiineja ja paljon, ja taidan nyt ymmärtää entistä kirkkaammin, miten ja miksi rutiinit antavat niin hyvän rungon ainakin omaan elämääni. Jutun lopussa on linkit jakson kuuntelemiseen ja lisäksi halusin kirjoittaa rutiineista kymmenen ajatusta ylös. Kuvat ovat Henriikan Asennemedia-toimistollamme pikaisesti puhelimella nappaamat.

Homevialaura, Aamukahvilla-podcast, Riemua rutiineista

1. Varon aina rutiineihin liittyvässä puheessa sitä, että rutiineista ei tulisi suorittamista ja lisää painetta elämään, jossa jo valmiiksi moni meistä kokee riittämättömyyttä. Ajattelen, että rutiinit eivät ole itseisarvo, vaan yksi tapa lisätä toimivuutta arkeen ja hyvinvointia elämään. Rutiineja ei kannata lähestyä hampaat irvessä -orjallisuuden kautta vaan elämän sujuvuutta lisäävänä apukeinona. Minulla rutiinit auttavat hallinnantunnetta, jonka erottelen elämänhallinnasta. Elämää ei voi hallita, mutta hallinnantunne on minulle yksiä elämän tärkeimpiä mielenrauhaa edistäviä tunnetiloja.

2. Minunlaisesta, järjestämistä rakastavasta ihmisestä, ajatellaan automaattisesti, että olen rutiinien kanssa todella kurinalainen, mutta päinvastoin minulle sopii toimia intuitiivisesti. Vaikkapa viikon ajalle minulla on kyllä tietyt rutiinit – esimerkiksi ruoan verkkokauppatilaus, juoksulenkki ja siivous – mutta en koskaan ennalta määritä, milloin teen mitäkin, vaan tilaan/juoksen/siivoan sitten, kun tilanne sitä vaatii ja minusta siltä tuntuu.

3. Tylsistä rutiineista, niin kuin monelle vaikka kotityöt ovat, kannattaa yrittää tehdä mielekkäämpiä. Minua on auttanut ja motivoinut hurjasti äänikirjojen ja podcastien kuunteleminen esimerkiksi astianpesukonetta tyhjentäessä ja keittiötä siivotessa.

4. Rutiinien voisi ajatella lisäävän elämään tylsyyttä, mutta minusta rutiinit enemmänkin mahdollistavat sen, että elämässä jää tilaa myös luovuudelle, vapaudelle ja spontaaniudelle. Hyödymme suuresti siitä, että jatkuvasti toistuvissa asioissa pyörää ei tarvitse keksiä aina uudestaan vaan meillä jää kapasiteettia muuhunkin. Toki täysin autopilotilla elämää ei kannata elää, vaan välillä on rutiineihinkin tarpeen tehdä tilannekatsaus. Me esimerkiksi uudistimme muutamia rutiineja esikoisen syntymisen aikaan: vanhojen, ei enää toimivien tapojen tilalle tarvittiin elämänmuutokset myötä uudet rutiinit, kuten ruoan tilaaminen verkkokaupasta. Minulla rutiinit liittyvätkin vahvasti ratkaisuhalukkuutteen. Pyrin valjastamaan rutiinit palvelemaan juuri sen hetkistä elämäntilannetta.

5. Henkilökohtaiseen olotilaani merkittävästi vaikuttavat rutiinit liittyvät minulla päivän aloittamiseen ja lopettamiseen. Aamukahvi rauhassa perinteisen sanomalehden kanssa on tärkein elämäni koossa pitävä rutiini. Viime vuosina rinnalle on tullut päivän päätteeksi rauhoittava ja kierroksia laskeva iltatee itsekseen lukien tai miehen kanssa sarjaa katsoen.

6. Kolmaskin minulle hyvin tärkeä rutiini liittyy ruoan äärelle pysähtymiseen. Syömme joka päivä päivällisen yhdessä perheenä ja silloin pöydässä ei koskaan ole puhelimia tai televisiota taustalla pauhaamassa. Musiikkia on sen sijaan useinkin. Olenkin paljon puhunut siitä, miten loppujen lopuksi tärkeämpää on se, miten syö kuin mitä syö. Tällä en tarkoita sitä, että söisimme mitä tahansa, vaan sitä, että tavallisestakin saa hyvin pienellä vaivalla erityistä. Tavallisesta tylsästä maanantai-illasta huolimatta, tai oikeastaan juuri siksi, tarjoilen Kokkikartanon valmismakaronilaatikon pellavaservettien, kynttilöiden ja jazzin kanssa. Asetelma saattaa kuulostaa kornilta, mutta tämä tunnelmointi on perheellemme tärkeä rutiini – ja se, millaisena toivoisin tyttöjeni muistavan lapsuudenkotinsa tunnelman.

7. Syömisen osalta minulle tärkeä rutiini on pitää ruokarytmistä kiinni. Sen sijaan se, mitä syön vaihtelee idealitilanteessa kovastikin. Aamu- ja iltapalat toistuvat minulla samanlaisina, mutta muihin ruokiin toivon kaikkiruokaisena mahdollisimman paljon vaihtelevuutta.

8. Ruoan vaihtelevuus näkyy myös siinä rutiinissa, että meillä on erikseen arki- ja viikonloppuruoat – jotkin harvinaiset poikkeukset istuvat molempiin. Arkiruoan syöminen viikonloppuna tuntuisi minusta ehdottoman väärältä (ei siis makaronilaatikkoa viikonloppuna edes jazzin kanssa). Henkilökohtaisesti jo tällaisella pienellä vaihtelevuudella koen, että elämä ei sekoitu puuroksi, vaan arki tuntuu arjelta ja viikonloput viikonlopuilta, hyvällä tavalla toinen toistaan erottuen.

9. Hyvinvointia rutiinit ainakin henkilökohtaisesti omalla kohdallani tukevat kovastikin säännöllisestä nukkumisrytmistä 52 lenkkiä vuodessa -projektiin. Hyvinvoinnin rutiinit ovat myös niitä, joita kaikista eniten haluaisin arkeeni palauttaa nyt kun muuttamisen ja kotiutumisen intensiivisin vaihe alkaa olla ohi. Tällaisia ovat esimerkiksi kotijumppa, -venyttely tai -jooga sekä luonto ja lukeminen. Ja paitsi lisätä hyvinvointia tukeavia asioita myös karsia pahoinvointia aiheuttavia. Puhelimen käytölle olen kokeilemassa uutta rutiinia, sellaisia, etten toisi puhelinta makuuhuoneeseen ollenkaan ja että en avaisi puhelinta ennen aamiaista.

10. Ylivoimainen rutiini kaikista on hammaslangan käyttäminen. Tämä rutiini menee minulla kausissa, mutta silloin harvoin kun minulla on hammaslangan käyttämisen putki päällä tunnen pystyväni ihan mihin tahansa.

Homevialaura, Aamukahvilla-podcast, Riemua rutiineista

Aamukahvilla-podcastin Riemua rutiineista -jakson, jossa vierailen, pääset kuuntelemaan esimerkiksi Acastin ja Spotifyn kautta. Juttelemme mainituista rutiineista ja paljon muista, muun muuassa siitä, miten rutiinit liittyvät identiteettiin ja erilaisiin elämäntilanteisiin. Kiitos vielä Henriikalle kutsusta, hänen kanssaan oli ihanan luontevaa ja leppoisaa rupatella. Keskustelua saa mieluusti jatkaa kommenteissa, olisi ihana kuulla myös teidän ajatuksia rutiineista.

Comments

  1. Aivan ihana postaus taas. Inspiroidun todella tavastasi ajatella ja podcastisi oli aivan mahtava jakso. Tuohon haluan itsekin pyrkiä että kokkikartanoa ja pellavaliinoja ❤️

    • Kiitos tuhannesti Anniina! Tosi ihana, että inspiroiduit tavasta suhtautua arkeen. :) Kokemus oli minullekin siinä mielessä kiva, että puhuttuna asiat saa sanottua aina vähän erilailla. Kiitos, kun luit ja kuuntelit! <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue