
Nyt se on ilmestynyt, minun ja kuvittaja Kaisa Huotarin lastenkirja, Fiian kimpsut ja kampsut – kuinka kasvaa kestäväksi kuluttajaksi, josta kerroin teille aikaisemmin. Sydämellinen kiitos vielä lämpimästä vastaanotostanne kaikissa kanavissa ja yksityisviestein. En voi sanoin kuvailla, miten paljon innostuksenne ja kiinnostuksenne kirjaa kohtaa on merkinnyt.

Nyt kun olen saanut fyysisen kirjan käteen (onpa epäuskoinen tunne!), ajattelin, että kerron kirjasta ja kirjan syntyprosessista tarkemmin kysymysten kautta. Jos mieleen tulee mitä vain muutakin, mitä haluatte tietää kirjasta tai sen tekemisestä, niin kaikesta saa kysyä lisää minulta ja voin välittää kysymyksiä myös Kaisalle.

Mitä Fiian kimpsut ja kampsut – kuinka kasvaa kestäväksi kuluttajaksi -lastenkirja käsittelee?
Lastenkirja auttaa lasta hahmottamaan tavaran tarkoitusta, arvoa ja kiertoa, tekemään itse oivalluksia ja oppimaan kohtuullisuutta ja kiitollisuutta. Kirjan alussa esitellään Fiia, muita hahmoja ja kotia. Sen jälkeen alkaa loruosuus, jossa vuoden jokaisen 12 kuukauden aikana Fiia oppii eri teemoista, jotka ovat: lainaaminen ja vuokraaminen, korjaaminen ja huoltaminen, lajitteleminen ja kierrätys, käytettynä ostaminen, aineettomat lahjat, järjestäminen ja siistiminen, lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen, vaihtokaupat, karsiminen, arvostaminen ja kiitollisuus, jakaminen ja haaveilu.

Miksi ajattelin, että tällainen lastenkirja tarvitaan?
Teille vuosia järjestyksestä kirjoittaneena olen huomannut, että en suinkaan ole ainoa, joka pohtii paljon tavaran merkitystä, muutenkin, mutta myös lapsia kasvattavana vanhempana. Keskustelut teidän kanssanne ovatkin vaikuttaneet suuresti ajatukseeni siitä, että tällaista kirjaa tarvitaan. (Kaunis kiitos siis jälleen siitä, miten olen saanut vuosien aikana vaihtaa ajatuksia kanssanne.) Tämän päivän lasten vanhempien ja isovanhempien taustalla on toisaalta pula-aikaa, toisaalta yltäkylläisyyttä. Haluan ajatella, että uudesta sukupolvesta meillä on mahdollisuus kasvattaa tavaraan tasapainoisesti suhtautuva. Kirja on tietysti tehty ilahduttamaan ja tarjoamaan oivalluksia lapsille, mutta samalla ajattelen kirjan olevan vertaistukea vanhemmille tavarakasvatukseen.

Minkä ikäisille kirja on tarkoitettu?
Kirja on tarkoitettu pääasiassa leikki-ikäisille eli noin 2,5–6-vuotiaille. Moni on kysynyt, voisiko kirja sopia myös alakoululaiselle. Aiheen puolesta minusta sopii, koska kyllähän pienille koululaisillekin on ajankohtaista opetella kierrättämistä ja muita tavaroihin liittyviä taitoja. Tekstit ovat toki lyhyempiä kuin selkeästi koululaisten kirjoissa. Se, onko kirja pienelle koululaiselle liian ”lapsellinen” vaihtelee varmasti lapsikohtaisesti luonteen ja kiinnostuksen kohteiden mukaan.

Olinko aina haaveillut omasta kirjasta?
Viestintätaustastani huolimatta en ollut koskaan haaveillut kirjan kirjoittamisesta, en lastenkirjan enkä minkään muunkaan kirjan. Tämä projekti ei siis ole ollut itselleni elinikäinen unelma, vaan enemmänkin spontaani päähänpisto, josta kyllä heti tuli erittäin rakas, merkityksellinen ja luonteva projekti.

Mistä sain idean lastenkirjan kirjoittamiseen?
Kaikki alkoi siitä, kun ideointipalaverissa minulle ehdotettiin kirjan kirjoittamista järjestyksestä. En tarttunut heti ideaan, koska järjestyksestä on jo kirjoitettu niin monia hyviä kirjoja. Olisiko minulla selvästi jotain uutta sanottavaa kirjaksi asti, mietin. Ajatuksen siemen kirjasta jäi kuitenkin alitajuntaani muhimaan. Lopulta kaikki kirkastui viime joulupäivänä – siis vuoden ensimmäisenä todella joutilaana päivänä (tässä taas yksi todiste siitä, miten tärkeää joutilaisuus luovuudelle on). Joulupäivänä varmasti kaiken sen joululle niin tyypillisen kulutuksen ja lahjakasojen myötä minulle kirkastui kuin salama kirkkaalta taivaalta: kirjanhan tulisi käsitellä aihetta tavarakasvatuksen näkökulmasta lastenkirjana.

Miten kirjan tekstit syntyivät?
Ensimmäinen versio kirjan vuosiosiosta eli kaksitoista lorua eri tavaraan liittyvin teemoin, syntyi hyvin nopeasti flow-tilassa. Muistan, miten kävimme perheenä tapaninpäivänä Talvipuutarhassa ja olin aivan omissa maailmoissani, tuskin maltoin keskittyä mihinkään, kun vain kirjoitin ja kirjoitin ideoita ja muistiinpanoja ylös. Kirjan toisen osuuden, loruihin sisään kuljettavan ja hahmot esittelevän alun, kirjoitin myöhemmin kesällä. (Aikajanalla väliin osui korona.)

Millainen projekti kirja on ollut?
Pidin projektin todella pitkään vain itselläni ja miehelläni, ja tietysti myöhemmin kuvittajalla ja kustantajalla. Taisin haluta kirjoittamiseen luovan rauhan, oman ajan ja tilan. Lähempänä julkaisua, kun aloin jo olla sokea omille teksteilleni ja valmis puhumaan projektista, sain kustannustoimittajan lisäksi korvaamatonta kommentointiapua etenkin Noora Koolta ja Noora Hoolta, mistä olen todella kiitollinen. Testiyleisönä alusta asti tekstille toimi 4-vuotiaani, joka halusi ilokseni kuunnella loruja kerta toisensa jälkeen ja 1-vuotiaani, jonka kirja-arvostelu kiteytyy edelleenkin palautteeseen ö-öö.

Miten Kaisa Huotarista tuli kirjan kuvittaja?
Tämäkin liittyy jouluun ja aika ihanaan sattumaan! (Mitä en tietenkään pidä sattumana vaan kohtalona.) Joulun pyhinä, jolloin tosiaan sain idean kirjasta, aloin heti visualisoida kuvitustakin: se saisi olla jotain ihanan vaaleaa, pehmeää ja suloista. Katsoin lastenhuoneessa ympärilleni ja pysähdyin kahden tyttöjen saaman joulukortin kohdalle. Joulukortit olivat niin kauniit, että olin kiinnittänyt ne lastenhuoneen seinään esille. Kukas ne olikaan kuvittanut? Mitä en edes aluksi tajunnut, kuvittaja oli molemmissa korteissa sama: Kaisa Huotari. Ja niin kuvittaja oli joulukorttien avulla löytynyt. Nuo kyseiset Kaisan kortit näkyvät yllä olevassa kuvassa ja niiden myötä otin yhteyttä Kaisaan.

Miten yhteistyö kuvittajan kanssa sujui?
Kaikki on sujunut Kaisan kanssa todella ihanasti. Tuntuu aivan hassulta, että olen tehnyt kirjan ihmisen kanssa, jota en ole edes koskaan tavannut, Kaisa kun asuu Vaasassa. Koen, että meillä löytyi heti yhteys kirjan kanssa enkä olisi voinut kuvitella kirjalle sopivampaa kuvittajaa kuin Kaisa. Kaisa visualisoi niin ihanasti hahmot ja teki kirjasta sen, mitä se on: elävöitti tekstit todellisiksi. Kaisa on lähes ikäiseni ja myöskin äiti, pienen pojan vanhempi, ja taustaltaan kuvittaja, yrittäjä, tekstiiliartesaani ja filosofian maisteri. Kirja on Kaisallekin esikoisteos. Inspiraatiota Kaisa kertoo saavansa erityisesti Suomen luonnosta.

Missä muualla Kaisan kuvitustöitä voi nähdä?
Aikaisemmin Kaisa on tunnettu nimenomaan hurmaavista postikorteistaan, joissa seikkailee iloisia eläinhahmoja. Kaisan postikortteihin voi tutustua hänen Lulu & helina -sivuillaan ja ihania kortteja myydään onneksi laajasti eri jälleenmyyjillä. Instagramista Kaisa löytyy nimimerkillä @luluhelina ja Facebookista Lulu & Helina. Sähköpostitse Kaisan tavoittaa osoitteesta luluandhelina@gmail.com, mikäli haluatte laittaa Kaisalle kysymyksiä tai palautetta kirjan kuvituksiin liittyen. Uskon itse, että Kaisasta kuullaan vielä paljon. Niin valtavan ihana on hänen kädenjälkensä, että voisin vuorata Kaisan hahmojen kuvilla vaikka koko lastenhuoneen!

Mistä kirjaa saa hankkia?
Fiian kimpsut ja kampsut – kuinka kasvaa kestäväksi kuluttajaksi -lastenkirjaa voi tilata verkosta kustantajan Cozyn verkkokaupasta, Adlibriksestä, Suomalaisesta kirjakaupasta, Cdon.fistä ja Booky.fistä. Lisäksi Helsingin keskustasta kirjaa voi ostaa Xmas Garage -pop-up -joulumyymälästä ja Kämp Gallerian yläkerrasta Kämp Gallerian keskusaukiolta My o My -kaupasta. Kirjaa voi myös lainata ja varata kirjastosta ainakin Helmetin kautta ja käsittääkseni paikallisille kirjastoille voi esittää toiveen, jos kirjaa toivoo paikallisen kirjaston valikoimaan.

Miten koen projektin merkityksellisyyden ja kirjan tarkoituksen?
Vaikka en ollut koskaan haaveillut kirjan kirjoittamisesta, tuli projektista minulle heti henkilökohtaisesti hyvin merkityksellinen. Haluan olla perheiden puolella puhumassa tavarakasvatuksesta, tasapainoisesta tavarasuhteesta, yhdenvertaisuudesta ja kohtuullisuudesta. Toivoisin, että yhdenkään lapsen elämää ja arvoa koskaan määriteltäisi tavaralla. Heti ensimmäisistä hetkistä lähtien mietin, että haluan tehdä kirjalla hyvää. On valtavan etuoikeutettua puhua tavarasta, kun niin monessa perheessä on pulaa vaatteista, harrastusvälineistä ja jopa suihkugeelistä, niin kuin vähävaraisten perheisen sydäntäsärkevät joulutoiveet joka vuosi osoittavat.

Miten haluan vaikuttaa kirjalla konkreettisesti?
Näistä eriarvoisuuteen liittyvistä ajatuksista johtuen olen päättänyt, että lahjoitan puolet omasta osuudestani kirjan tuotoista Hope ry:lle, joka auttaa vähävaraisia lapsia tavara- ja vaatelahjoituksin sekä mahdollistamalla vähäravaisille lapsille harrastuksia ja vapaa-ajan elämyksiä. Mikäli olet jo tilannut kirjan tai tilaamassa – lämmin kiitos sinulle tuesta tästäkin näkökulmasta.

Valtavan merkityksellistä on minulle myös ajatus teistä kaikista vanhemmista, kummeista, mummeista ja muista lukemassa kirjaa pienten kanssa. Siitä ajatuksesta sydämeni sulaa. Olisi ihana nähdä kuvia ja jos haluatte sellaisia esimerkiksi Instagramissa jakaa, muistattehan tägätä minut @homevialaura ja Kaisan @luluhelina sekä lisätä #fiiankimpsutjakampsut. Kiitos vielä teille, että saan jakaa kirjaprojektin kanssanne! Toivottavasti pienet lukijat viihtyvät kirjan parissa.
Sydämelliset onnittelut sekä sinulle että Kaisalle! Miten upea kirja ja hieno projekti.
Lämmin kiitos Marjukka meiltä molemmilta! <3 Ihania joulutunnelmointeja sinne!
Onnittelut ja ihanaa kun voi toteuttaa erilaisia projekteja, samalla tehden hyvää. Lähipiirisäni ei juuri nyt ole harmikseni ketään tuon ikäistä kenelle kirja on tarkoitettu, mutta aion silti tilata pari kirjaa odottamaan kun vauvelit kasvavat. Rauhallista joulunodotusta!
Moi Johanna! Älä muuta sano, erilaiset projektit ovat todella virkistäviä ja erityisen merkityksellisiltä ne tuntuvat silloin, kun niihin voi liittää mukaan hyvää. <3 Vauvelit tunnetusti kasvavat muuta ajan etenemistä nopeammin, joten pian sielläkin on sitten pieniä kuuntelijoita. ;) Kiitos oikein paljon sinulle ja samoin, rauhaisaa joulumieltä!
Lämpimät onnittelut kirjasta! Hieno aihe ja hieno projekti takana. Pitää ehdottomasti tilata. Omien lasteni lisäksi ajattelin hyödyntää myös työssäni, sillä esittelysi perusteella uskoisin kirjan sopivan hyvin myös alkuopetusikäisille koulussa.
Sydämellinen kiitos onnitteluista ja kirjan ihanasta vastaanotosta! Voi että miten ilahduttava tämä kommentti on. Minun teatteriohjaajana toimiva kollega mietti heti samaa: voisikohan teosta jotenkin hyödyntää lasten teatterissa. Todella ihana kuulla, että näet kirjassa mahdollisuuden sopia opetustarkoitukseenkin. Se olisikin valtavan upeaa. Olisi ihana kuulla myöhemmin terveisiä, jos päädyt kokeilemaan kirjan hyödyntämistä. :) Lämmin kiitos vielä sinulle ja mukavaa joulunaikaa! <3
Suuret onnittelut Laura oivaltavasta ideasta ja sen kansiin saamisesta! Blogisi on harvoja mitä seuraan, mutta vuosien aikana syventynyt maanläheinen ja sydämellinen tapasi katsoa asioita ja tyttöyden ja esteettisyyden esiin tuominen jaksavat ihastuttaa ja ihailen ammattitaitoasi. Tämä on myös täydellinen lahja omalle 3-vuotiaalleni, joka tietää kyllä, että asiat viedään kierrätykseen, eikä roskiin, mutta kirjastosta valitettavasti vielä ”ostetaan” kirjoja. Kieli rakentaa maailmaa😊 Ja vielä mahtavampaa kuulla, että tuet Hope:n työtä. Ihanaa joulunodotusta sinulle ja perheellesi!
Kiitos Kirsi sydämeni pohjasta! Tällaiset palautteet merkitsevät minulle hurjan paljon ja ovat syy jatkaa kanavia vuodesta toiseen. Siis todella iso lämmin kiitos. Olen tosi olettu, kun koet noin ja kiitos sinulle, kun olet mukana niin ihanien lukijoiden yhteisössä. Teille on ilo kirjoittaa. :)
Ja niin ihana, jos kirja päätyy myös sinun 3-vuotiaalle. <3 Lapset ovat tosi fiksuja nykyään ja imevät paljon tietoa kotoota, ohjelmista ja päiväkodista. Silti toki tuollaiset "kirjastosta ostamiset" kuuluvat pienillä asiaan. :) Uskon kuitenkin, että heistä kasvaa ihan erilainen sukupolvi, kun tällaiset teemat ovat alusta asti läsnä. Se kokonaiskuva on kaikista tärkein, pieniä kömmähdyksiä sattuu kaikille. :) Samoin teidän perheeseen, taianomaista ja rentouttavaa joulunaikaa!
Oli pakko tilata kummitytölle (niin pääsee tämän itsekin lukemaan 😅)
Ihanan näköinen kirja 😍
Ihana kuulla Mia, ilahdun niin paljon! :D Toivon, että kirja miellyttää aikuisiakin. ;) Kiitos paljon tilauksestasi ja mukavaa joulunodotusta! <3
Esittelisin kirjan mielelläni lastenhoitoalan ammattilehdessä Slallissa, mistä voisi pyytää arvostelukappaletta?
Olemme järjestämässä kestävään kehitykseen liittyviä verkossa toteutettavia jäseniltoja tämän vuoden aikana, jossa voisin kirjaa myös mainostaa…
Hei Eila ja kiitos viestistäsi! Tosi ihana, kun olet kiinnostunut kertomaan kirjasta. Laitan sinulle sähköpostia. :)