
Taas on tullut uusi Kaunis järjestys -podcast-jakso kuulokkeisiin aiheella Mitä meillä kaikilla on opittavaa minimalismista, vaikka ei olisi yhden valkoisen t-paidan ihminen?
Minimalismi sekoitetaan usein askeettisuuteen, mutta minimalismissa ei tarvitse olla kyse totaalikieltäytymisestä tai ankeudesta. Vaikka haluaisi säilyttää kaikki kirjat koko olohuoneen mittaisessa pursuavassa kirjahyllyssä, voi silti halua selkeyttää kalenteria, karsia astiakaappia tai lopettaa turhat jäsenyydet. Oikeastaan voidaan puhua Minimalismi-kirjan kirjoittaneen Teemu Kunton sanoin sopivalismista tai sujuvalismista.

Kuka tahansa voi soveltaa minimalismia arkeensa omalla tavallaan, karsia epäoleellista ja kirkastaa oleellisen, on kyse sitten tavarasta tai muusta ajankäytöstä. Me tämän päivän ihmiset elämme aikamoisen tietoähkyn ja tavaratulvan keskellä, ja siksi yksinkertaistaminen liittyy keskeisesti järjestykseen, hyvinvointiin kotona ja muutenkin resursseihin elämässä.
Kerron jaksossa, miten itse sovellan minimalismia. Mainittu esimerkiksi vaatekaappi, joulu ja kylpyhuoneen kosmetiikka.

Vieraana jaksossa jututan tietokirjailijaa, muutosvalmentajaa, mentoria, sisustusarkkitehtia ja yrittäjää Maaretta Tukiaista, joka nimenomaan ei ole perinteinen minimalisti: Maaretta rakastaa värejä, pukeutuu leikkisästi, elää vanhassa kirjoja pursuavassa talossa ja on vähän epäjärjestelmällinenkin. Silti Maaretta soveltaa minimalismia elämäänsä ja on kirjoittanut siitä kirjan ja tehtäväkirjan nimeltä Tärkeintä tänään – Näin saat vähemmällä enemmän.
Podcast löytyy tuttuun tapaan palveluista Acast, Spotify ja iTunes.
Hei Laura!
Olen seurannut blogiasi että instaa hyvin alkuajoistasi lähtien. Kirjoitustyylisi ja huumori kohtaavat ja siksi pidän tyylistäsi. Kirjoitit jokin aika sitten kirjan, onnea esikoisesta! Olen haudutellut usean vuoden ajan kirjan kirjoittamista. Lähinnä ammattikäyttöön/opiskelijalle ammattiin valmistavaa kirjaa. Sellaista ei vielä ole julkaistu omalla alallani, mutta uskon sellaiselle olevan käyttöä. Kysyin alan ihmisiltä, olisivatko he kaivanneet opiskeluaikana sellaista. Monen mielestä idea olisi kannattava ja kirjan pariin moni olisi valmis palaamaan vielä ammatissa ollessaankin. Kysynkin, miten kirjan saa tuotantoon, mitä vaiheita, kustannuksia? Kirjoititko kirjan valmiiksi ja tarjosit kustantajille? Vai miten prosessi ylipäätään etenee kaupan hyllyille? Ihanaa kevättä koko perheelle!
Moi Sanna, ihana kommentti! On suuri kunnia, että olet ollut mukana niin pitkään. Kiitos mieltä lämmittävistä sanoista! <3 On ilo kirjoittaa teille siitäkin syystä, että pidätte samantyyppisestä huumorista. ;)
Ensinnäkin upeaa kuulla sinun työn alla olevasta kirjasta!
Voi kunpa osaisin auttaa sinua oikein kunnolla, niin tekisin sen enemmän kuin mielelläni. Harmillisesti minulla ei ole laajaa tietoa siitä, miten erityyppisiä kirjoja kustannetaan. Omassa tapauksessani projekti meni niin, että sain idean ja kirjoitin kirjan toisen osuuden pitkälti valmiiksi. Tämän alustavan tekstin ja kirjasta tekemäni vapaamuotoisen esittelyn lähetin sitten kustantajalle. Isommat kustantajat ovat sellaisia, että heillä usein täytetään lomake, johon he sitten vastaavat tai eivät vastaan – viive saattaa käsittääkseni olla vaikka puolisenkin vuotta. Itseäni helpotti oman pienemmän kustantajan Cozyn kohdalla se, että olin tutustunut omistajaan Ullikseen alalla, niin pystyin kysyä kiinnostuksesta kirjaa kohtaan suoraan.
En tosiaan valitettavasti osaa sanoa, miten ammattikirjallisuuden piirissä tämä menee. Uskon kuitenkin, että kirjasta kannattaa olla sisällysluettelomainen runko ja varmasti esimerkkitekstiäkin. Sillä, että on kokeillut kirjoittaa ainakin osan teoksesta, varmistaa itselleenkin sen, että kirjan kirjoittaminen sujuu ja että ideasta olisi valmiiksi teokseksi. Myöhemmin tietenkin sitten, kun kustantamisesta on sovittu, kustannustoimittaja auttaa paljon siinä, että kirjaan tulee hyvä rakenne ja tekstiäkin viilataan. Niin kirja saatetaan loppuun yhteistyössä kustantajan kanssa.
Rahallisia kustannuksia kirjoittamisesta ei tullut lainkaan, kun tein sitä omalla ajalla ja koneella, mutta aikaa se tietenkin vei muilta töiltä. Kuten sanottu, kannustan vielä kysymään neuvoa juuri ammattikirjoja kirjoittaneilta, mutta noin pääpiirteittäin sanoisin, että kirjasta kannattaa olla suunnitelma ja osa kirjoitettuna, että kustantaja voi tehdä päätöksen siitä, lähteäkö julkaisemaan sitä vai ei, mutta missään nimessä lopulliseen muotoonsa viilattu teoksen ei tarvitse tarjoamisvaiheessa olla. Kaikkia teoksia viilataan!
Toivottavasti tämä auttoi yhtään eteenpäin. :) Toivon paljon paljon onnea matkaan sinun projektiin ja kannustan ehdottomasti edistämään tätä kirjaunelmaa! <3