Kaupallinen yhteistyö, Tarramonsteri

On taas se aika vuodesta, kun hellemekot siirtyvät pikkuhiljaa syrjään ja tilalle on taiottava uuden sesongin päiväkotivaatteet. Tänään vastaan 10 kysymyksen kautta siihen, miten itse hoidan päiväkotivaatteet meidän 2- ja 5-vuotiaiden siskosten kanssa, ja jaan etukoodin kotimaisen perheyrityksen, Tarramonsterin, nimikointitarroihin.

Onko meillä erikseen päiväkotivaatteet ja vapaa-ajan vaatteet?
On, meillä on aina ollut erikseen päiväkotivaatteet ja vapaa-ajan vaatteet. Näin aamut ovat helpompia, kun vaatteet on keskenään selvästi rajattu eikä neuvottelua tarvitse käydä aina uudestaan. Päiväkotivaatteissa korostuu mukavuus ja käytännöllisyys, vapaa-ajan vaatteissa on sitten vähän enemmän siistimpää.

Millaisia päiväkotivaatteita suosin tytöillä?
Hyvin perus käyttövaatteita. Kaikista tyypillisin asu tytöillä on leggarit ja collegetunika- tai paita. Väreissä olen pyrkinyt suosimaan kapselivaatekaappimaisesti tiettyjä värejä, jotta kaikki vaatteet sopisivat enemmän tai vähemmän yhteen. Meillä on eniten ollut päiväkotivaatteissa käytössä harmaata, tummansinistä, hiekkaa ja vaaleanpunaista. Joskus myös mustaa ja vaaleansinistä.

Mitä suosin päiväkotivaatteissa?
Värien yhdisteltävyyden lisäksi se on aina plussaa, jos vaatteen saa laittaa kuivausrumpuun nyt kun meillä tässä kodissa sellainen on. Olen tykännyt tarjota tytöille eniten sellaisia vaatteita, jotka ovat jo mainitun yhdisteltävyyden nimissä melko simppeleitä, mutta joissa kuitenkin on ollut joku kiva pieni suloinen yksityiskohta, kuten esikoiselta nuoremmalle nyt siirtyvä puputunika kuvassa. Nyt on kuitenkin esikoisesta tullut yhtäkkiä niin iso neiti, että hänestä kaikki eläin- ja muut hahmoja sisältävät vaatteet ovat ”lapsellisia”. Täksi syksyksi isompi toivoikin hyvin simppeleitä collareita ja leggareita. Naurattaa, sillä nämä yksiväriset harmaat ja hiekanväriset colleget voisivat täysin olla äidin koossa 165 cm! Aika näyttää, tuleeko esikoisesta samanlainen kuin äidistään, vai onko tämä viskarin minimalismi jälleen vain vaihe.

Mitä vältän päiväkotivaatteissa?
Huput olen itse kokenut meidän tytöillä ulkovaatteiden alla epäkäytännöllisiksi ja siksi meillä ei ole ollut huppareita päiväkotivaatteina melkein ollenkaan. Isona varmasti hupparit toimivat paremmin. Myös collegehousut olen huomannut meillä leggareita epäkäytännöllisimmiksi: meidän tytöillä leggarit pysyvät jotenkin paljon napakammin päällä ja napakampina pesusta toiseen ylipäätään.

Kuinka paljon meillä on päiväkotivaatteita per lapsi?
En ole laskenut ihan tarkkaan, kausissa on voinut olla pientä vaihtelua. Heittäisin, että noin seitsemän yläosaa ja seitsemän alaosaa kummallakin. Eli joka arkipäiväksi omat plus parit varavaatteina. Vanhempana samaa vaatetta voi varmasti pitää toisen päivän tai muutamankin putkeen, mutta näin pieninä tytöille tulee kyllä vaatteisiin joka päivä jotain likaa ja siksi aina aamulla otetaan puhtaat.

Mistä hankin päiväkotivaatteet?
Ihan tavallisista kaupoista, sellaisista, jonka hinta-laatusuhteen olen hyväksi havainnut. Tässä esikoisen uudessa satsissa on luomupuuvillaisia Arket- ja Name It -collareita. Oma kehityskohteeni voisi olla hankkia isompi osa vaatteista second handinä. Toisaalta ostan kaikki vaatteet sillä silmällä, että ne palvelevat aina isomman jälkeen pikkusiskoa, joten nuorempi käyttää 95 % second handia. Olenkin säästänyt kaiken, mikä vaatii aikamoista järjestelyä ja sumplimista yläkaappeihin. Toisaalta käytäntö säästää resursseja, kun pääosin vaatteet pitää etsiä markkinoilta vain kerran, ja pienemmälle lähes kaikki löytyy valmiina omasta kaapista.

Kumpi päiväkotivaatteista päättää, vanhempi vai lapsi?
Molemmat yhteistyössä! Ihan alussa tietysti pienet tyytyvät siihen, mitä heille puetaan, mutta siinä kolmen vuoden jälkeen isommalla alkoi olla mielipiteitä omista asuistaan, mikä kuuluu asiaan. Kolme-neljävuotiaana esikoisella oli vahva hienohelmakausi ja kuuntelin hänen toivettaan saada pukeutua mekkoihin myös päiväkodissa – olihan se hänelle hurjan tärkeän tuntuinen juttu. Kuitenkaan minkälaisia tahansa Frozen-tyllejä en suostunut kurahaalarin alle käytännöllisyyssyistä hankkimaan, joten löysimme kompromissin erilaisista collegemekoista ja Frozen-kuvallisista collegetunikoista.

Miten etsimme vaatteet?
Kysyn esikoiselta kauden alussa, mitä hän toivoo: mitä värejä ja enemmän mekkoa ja sukkahousua vai collegea ja leggaria. (Pieni ei vielä välitä.) Koen tärkeäksi, että lapsi saa vaikuttaa itse vaatteisiinsa, mutta mielivaltaisesti en anna lapsen päätöksiä tehdä, vaan aikuisena varmistan, että vaatteet ovat tarkoituksen- ja säänmukaisia. Joskus kesken kautta tyttö on ilmoittanut, ettei enää pidä tyylistä X. Silloin olen nätisti sanonut, että ymmärrän hyvin, että maku muuttuu ja että se saakin muuttua. Mutta että uusia vaatteita hän saa valita sitten, kun ostaisimme niitä muutenkin seuraavan koon takia, että pelkästään päähänpistosta ei voi ostaa uutta vaatekertaa, vaan edelliset käytetään ensin. Tämän hän on aina ymmärtänyt hyvin, ja koen muutenkin, että olemme löytäneet päiväkotipukeutumisessa hyvän yhteishengen ja kompromissin. Ensin hän esittää suuntaa-antavat toiveet, sitten minä kuratoin vaihtoehtoja ja hän sinetöi lopulliset valinnat.

Miten järjestämme päiväkotivaatteet?
Molempien tyttöjen päiväkoti- ja vapaa-ajan vaatteet on ”nukkarin” kaapissa. Vapaa-ajan vaatteet ovat henkareissa, päiväkotivaatteet sekä myös alusvaatteet, sukkahousut ja sen sellaiset ovat pystyviikattuina Ikea Variera -laatikoissa. Esikoinen valitsee yleensä iltaisin omat seuraavan aamun vaatteensa, sillä ne on laitettu tarkoituksella hänen ulottuvilleen alahyllylle. Pienemmälle jompi kumpi meistä vanhemmista ottaa asun. Tyttöjen vaatekaapin hyllyissä on aika isot välit, mikä on jäänyt edellisiltä asukkailta. Saisimme lisää tilaa lisäämällä hyllyjä, mutta toisaalta näin väljemmillä hyllyillä vaatteisiin on helpompi päästä käsiksi, joten olen antanut tämän ainakin toistaiseksi olla. Sitten, kun viimeisetkin lämpimät päivät ovat syyskuussa ohi, siivoan vielä tyttöjen vaatekaapin niin, että nostan kesävaatteet ylähyllylle säilytyskasseihin. Talvea kohti meidän pitää vielä tehdä ulkovaate- ja kenkähankintoja.

Miten merkkaan päiväkotivaatteet?
Olen ystäväni suosituksesta merkinnyt päiväkotivaatteet ensimmäisestä syksystä lähtien Tarramonsterin tarroilla, ja sama tapa on meillä käytössä edelleen. Olen todella tyytyväinen Tarramonsterin nimikointitarrojen pysyvyyteen ja on kiva saada suunnitella nimikointitarra itse. Vaikka nyt viskarin mielestä vaaleanpunainenkin on ”lapsellinen”, tein silti samanlaiset tarrat heille kuin viime syksynäkin. Nimittäin kaksivuotias on jo oppinut tunnistamaan väreistä, kumpi on hänen omansa, niin tätä tunnistettavuutta en viitsi muuttaa. Meillä on Minipilkku-tarrat, joissa lukee lapsen etunimi ja sukunimi. Olen itse käyttänyt nimenomaan tarroja, mutta Tarramonsterin valikoimaan kuuluu myös silitettävät nimilaput, joita voi hyödyntää sellaisissa vaatteissa, joissa ei ole tarraan liimaamiseen koko- tai pesulappua.

Etu Tarramonsterin verkkokauppaan: Helpottamaan oman perheen ja päiväkodin aikuisten arkea saat 10 % alennuksen Tarramonsterin verkkokaupasta koodilla hvl10 sunnuntaihin 22.8.2021 asti. Nimikointitarrojen lisäksi suomalainen perheyritys myy tarroja järjestelyyn ja mausteiden nimikointiin. Kaikkia vaihtoehtoja pääsee selaamaan tuotteet-sivulta.
Onnellista ja turvallista päiväkotipolkua ja koulutaivalta kaikille pienille!
Millä tavalla merkkaat sukat, villasukat, lapaset joissa ei ole mitään mihin saisi tarran kiinni?
Heippa! Tavallisiin puuvillasukkiin (varren sisälle) olen kirjoittanut vaatteiden merkkaamiseen tarkoitetulla tussilla nimikirjaimet. Kaikissa lapasissa ja sormikkaissa meillä on ollut pesulaput, joten nämä Tarramonsterin tarrat on niissäkin. Villasukat on harvinaisen haasteellinen, kun siihen pintaan on vaikea saada tussia eikä tarra pysy. Tarramonsterilla tosiaan on myös silitettäviä nimitarroja tuollaisia ei-pesulapullisia vaatteita varten, mutta en tiedä, pysyvätkö nekään villasukissa – se on varmasti vaikein yksittäinen vaatekappale! Ehkä vain pakko niiden kohdalla hyväksyä se, että nimikointia ei voi tehdä. Paksumpiin lämposukkiin (ei-perinteisiin kudottuihin villaisiin), olen mielestäni saanut jotenkin nimikirjaimet tuhrattua myös tussilla varren sisäpuolelle. Sellaiset onkin muuten meillä vielä hankintalistalla talven ulkovaatteiden ja kenkien lisäksi. :)
Heippa! Ihanan harmonisena olet saanut pidettyä päiväkotivaaatteet. Meidän pian 3-vuotias on niin temperamenttinen tahtotyyppi, että tässä kohdin olen ”valinnut muut taistelut” ja huokailen vain välillä. 😉
Villasukissa ja muissa itse neulotuissa vaatekappaleissa olen käyttänyt noita Tarramonsterin silitettäviä nimilappuja. Toimivat hyvin! (Tosin irti saaminen on sitten kyseenalaista — kierrättäminen on hankalampaa).
Heippa! Valitse taistelusi on vanhemmuuden PARAS ohje! Fiksu päätös. 3-vuotiaat ovat muutenkin aika päättäväisiä tyyppejä ja vielä jos on persoonana temperamenttinen. ;) Juuri tuossa iässä meilläkin oli esikoisella voimakkaimmat mielipiteet. Ihan en voinut siinä antaa periksi, että päiväkotiin olisi lähdetty Elsana, mutta onneksi löysimme kaikkia tunikoita, joissa oli Frozen-kuvaa, glitteria, käännettävää paljettia ja sen sellaista. ;) (Toki sen verran ”kuratoin” silloinkin, että pyrin kapselivaatekaappimaisesti ehdottamaan niistäkin vaatteista tietynsävyisiä arjen pyykkäämistä ja yhdisteltävyyttä helpottamaan, mutta muuten mentiin hahmoissa ja kuvioissa tytön toiveilla.) Hyvä se vain on antaa heidän toteuttaa itseään. Nyt on helppo vaihe, kun 5-vuotias toivoo yksinkertaista ja 2-vuotiaalla ei vielä ole mielipiteitä näistä asioista. Vuoden päästä varmasti taas on sitten nuoremmalla omat visiot ja toiveet niin kuin teillä nyt. :)
Hei ihana, kun jaoit kokemuksia! Onpa hyvä tietää, että pysyy. Juuri tuo kierrättäminen toki kärsii, mutta voisikohan silitettävän nimilapun päälle mahdollisesti silittää myöhemmin toisen.
Hei vielä, Laura! En ole itse vielä kokeillut lapun silittämistä toisen päälle, mutta saattaisi hyvinkin toimia.
Villavaatteiden nimeämiseen semmonen rullalaastari on hyvä. Pysyy pesusssa ja on pehmeä ihoa vasten mutta lähtee myös irti.
Moikka! Ihan uusi juttu ainakin itselleni, joten kiitos mainiosta vinkistä. :)
Hei,
ihana postaus ja loistavia vinkkejä taas! Postaus kiinnitti huomioni, vaikka esikoinen on syntymässä vasta näillä hetkillä, sillä olemme koittaneet suunnitella tulevan lastenhuoneen liukuovikaapiston vaatetankojen korkeutta. Tarkoitus olisi siis ,että samaan tapaan kuin teillä, tulisi yhteen liukuovikaappiin kaksi päällekkäin olevaa vaatetankoa vauvan/ tulevan taaperon vaatteita varten. Halusinkin kysyä, että millä korkeudella teidän vaatekaapin tangot ovat eli kuinka paljon vaatteille jää ns.”roikkumakorkeutta”? Oletko pitänyt tilaa sopivana? Kuvien perusteella perusteella tila näyttäisi ainakin olevan tosi passeli.
Huone tulee palvelemaan ainakin lapsen 4-v ikään asti eli pelkille vauvanvaatteille en voi korkeuksia suunnitella.
Kiitos jo etukäteen, jos ennättänyt vastailla. Ihanaa, että olet palannut ansaitulta lomalta mielenkiintoisten postauksiesi ääreen!
Moi Ilona! Kiitos tosi kivoista sanoistasi, ne ilahduttivat! :)
Etukäteen suunnittelu on tosi fiksua, jos vain on voimavaroja ja energiaa. Onpahan sitten valmiina. :) Mittasin ja meillä tankojen välissä on 67 cm (ylemmän tangon alareunasta alemman tangon yläreunaan). Tämä on minusta ollut todella sopiva väli. Ainoastaan joku yksittäinen Frozen Elsa -juhlapuku on ollut liian pitkä. ;) Mutta tavalliset vaatteet menevät kivasti, mekotkin ja muut pidemmät vaatteet.
Kiitos sinulle, kun luet blogia ja onnellista loppuodotusta! <3
Moi,
Kiitos kovasti, että jaksoit mitata ja vastata. Meidän rivari siis on vasta rakenteillaan ja rakennuttajalle piti jo ilmoittaa tankojen paikat, joten pakko oli päättää etukäteen. Olimme ajatelleet että liukuovikaapiston lattialta ensimmäiseen tankoon olisi 100cm ja ekasta tangosta tokaan tankoon 70cm, joten varmasti tuo 70 siten riittää, jos teilläkin 67cm ollut suunnilleen riittävä. Toki tuohon alempaan tankoon saa sitten vähän pidempiä vaatteita tai laatikon sinne pohjalle, niin kuin teilläkin näyttää olevan!
Kiitos ja hyvinvoivempaa ja onnellista odotusta myös sinulle!:)
Moikka Laura!
Kiitos blogistasi sekä Instagramista! Aina parasta, kun sulta on tullut uutta postausta tai ig-päivitystä😍
Meillä esikoinen aloittaa nyt päiväkodin syksyllä (1v3kk ikäisenä) ja on ollut vähän vaikeuksia miettiä mitä pitää ottaa huomioon. En ollut ajatellut, että voisi olla vaatteet erikseen😄 Aiotaan tehdä myös näin👍🏽joten kiitos tästä postauksesta!
Olisi kiva kuulla/nähdä mitä teillä poitsun päiväkotivaatteisiin kuuluu, jos saisi vähän inspistä😄
Ihanaa kesää teille!☀️☀️
Moi Verna! Kiitos piristävästä ja kannustavasta palautteesta! Ihana, kun seuraat ja odotat postauksia. <3
Onnea tulevalle päiväkotilaiselle! Meillä on kaikki lapset aloittaneet suurin piirtein samassa iässä, ja niin myös nuorin aloittaa 1 v 5 kk iässä kesäloman jälkeen. Kaikki menee varmasti hyvin! :)
Tein muuten tästä vähän aikaa sitten Instagram storyyn kyselyn ja yllätyin vastauksista: suurimmalla osalla kyselyyn vastanneista seuraajistani EI ole päiväkotivaatteita erikseen. Eli yhtä lailla voi totta kai käyttää vaatteita ristiin vapaa-ajalla ja päiväkodissa.
Meille tämä linja on toiminut niin hyvin, että jatkamme samalla tavalla kolmannenkin kanssa. Se tuntuu meille selkeämmältä, että päiväkotivaatteet otetaan päiväkotivaatelaatikosta, eikä arvota, saisiko tänään laittaa jonkin tylliunelman tai muuta "parempaa" päälle. :D
Pidän myös siitä, että päiväkotivaatteita ei tarvitse yhtään varoa. Viime ajat olen ostanut toki muutkin vaatteet mutta etenkin lasten pk-vaatteet käytettynä, niin niihin suhtautuu ihan erilailla. Meillä on kaikki muutaman euron collaria ja trikoota. Ihan kivaa ja ok siistiä, mutta mitään ei tarvitse varjella, vaan saa tulla maalaus- ja ruokatahraa.
Suosin pk-vaatteissa tosiaan etenkin trikoota ja collaria. Leggarit on mainioita, koska ne mahtuvat hyvin välikerroston/fleecehousujen alle. Yläosissa suosin ei-hupullisia perus collareita. Tytöille olen joskus hankkinut myös collegemekkoja ja tunikoita, kun heille on tullut, yleensä siinä 3-vuotiaana, hienohelmakausi. Näissäkin olen kuitenkin mennyt käytännöllisyys edellä.
Tärkeintä on mukavuus, se, että lapsen on hyvä liikkua ja että kerrospukeutuminen onnistuu. En panostaisi pk-vaatteisiin turhaan rahallisesti, vaan suosittelen hyödyntämään lastenvaatekirppiksiä ja/tai netin kierrätysmahdollisuuksia tähän tarkoitukseen. Pk-vaatteet ovat tosi kovalla kulutuksella, joten niiden ei mielestäni kannata olla liian hienoja, vaikka toki nekin saavat silmää miellyttää. :)
Kiitos paljon ja ihanaa kesää myös teille! <3