Kaupallinen yhteistyö, BookBeat

Ajattelen vuodenvaihdetta elämän välitilinpäätöksenä. En niinkään tee uudenvuodenlupauksia, koska ehdottomuudet eivät sovi itselleni. Liian tarkat ja kirjaimelliset raamit eivät inspiroi itseäni vaan enemmänkin ne tuntuvat ahdistavilta ja kahlitsevilta. Haluan säilyttää elämässä intuitiivisuuden sen sijaan, että määrittäisin etukäteen, miten minun pitää 12 kuukautta elää.
Enemmänkin vuodenvaihteessa mietin suuntaviivoja ja teemoja. Mikä on uudessa vuodessa tärkeintä? Mitä haluan vaalia ja mistä päästää irti?

Minulla on ollut muutaman vuoden tapana tehdä uudesta vuodesta (salainen) Pinterest-taulu. Yhtä lailla vuoden moodboardin voisi koota perinteisesti lehtileikkeistä, mutta Pinterestissä on helpommin loputon määrä kuvia ja lisäksi sähköinen taulu kulkee aina mukana.
Vaikkakin se täytyy sanoa, että sinänsä aarrekarttana Pinterest-taulu ei toimi, koska siihen ei tule altistuttua samalla tavalla kuin vaikka työpöydän muistitaululla olevalle moodboardille. Minun tulee katsottua tätä tiettyä Pinterest-taulua vain harvoin vuoden aikana, mutta ehkä tärkeintä onkin alkuvuoden hetki, jolloin vuoteen liittyviä toiveita ja teemoja pysähtyy miettimään.

Joka tapauksessa viehätyn uusista aluista, millainen vuodenvaihdekin on. On virkistävää kääntää uusi lehti, päivittää kalenteri ja tuulettaa ajatuksia.
Tällä en tarkoita sitä, että itseään ja elämäänsä pitäisi välttämättä aina parantaa ja kehittää. Yhtä oleellinen lähestyminen uuteen vuoteen voi vähentäminen. Mitä jos tänä vuonna laskisi rimaa ruoanlaitossa tai suoriutuisi keskinkertaisesti opinnoistaan? Aina ei tarvitse olla paras versio itsestään, jos ylipäätään koskaan tarvitsee.
Yksi tapa miettiä sitä, mihin vuoden aikana haluaa keskittää oman aikaansa, energiaansa ja huomioon, on kirjat. Se, millaisten äänikirjojen parissa aikaa viettää mahdollisesti kymmeniä ja satoja tunteja kotitöiden ohella ja kävelylenkeillä, määrittää ainakin omaa arkeani ja elämääni paljonkin.
Jos uudelle vuodelle haluaa esimerkiksi asettaa taloudellisia tavoitteita, se varmasti inspiroi, että kuuntelee rahaan liittyviä teoksia ja niin edelleen. Se lisääntyy, mihin ajatukset keskittää.
Nämä äänikirjat olen BookBeatista korvamerkinnyt alkuvuoteen.

Emilia Kujala: Suorittajan mieli – Vapaudu ylikontrollista
Pidän kovasti siitä, millaisia ajatuksia psykoterapeutti Emilia Kujala ottaa esille Instagram-tilillään, joten myös tuoreen kirjan haluan kuunnella. En koe olevani perinteinen suorittaja. Osaan olla tekemättä mitään ja itse asiassa nimenomaan juuri siihen pyrinkin, järjestämään arkeen valinnoilla tarpeeksi joutilaisuutta ja väljyyttä.
Kuitenkin työhön liittyen koen riittämättömyyttä. Olen itselleni paikoin liian armoton ja ylitunnollinen. Ajattelen, että maailma kaatuu siihen, jos vaikka sairastustuisin, enkä sen seurauksena voisi hoitaa luvattua julkaisua. Näitä ajatuksia haluaisin höllätä, joten siksi uskon kirjan tekevän minulle hyvää. Tämän teoksen nosti myös Trendi-lehti esille tammikuun numerossa jatkona Eeva Kolun ilmiöksi nousseelle Korkeintaan vähän väsynyt -kirjalle (myös Korkeintaan vähän väsynyt löytyy BookBeatista).

Tiia Trogen: Ilo olla yhdessä – Positiivisen vanhemmuuden voima
En ole lukenut tai kuunnellut monta kasvatukseen liittyvää kirjaa. Enemmänkin tarpeen mukaan googlaan asiantuntijoiden artikkeleita. Kuitenkin vauvan kohta syntyessä ja perhedynamiikan taas muuttuessa tämä kiitettävät arvostelut kirja voisi olla hyvin ajankohtainen teos omassa elämässä.
Ilo olla yhdessä käsittelee positiivista kasvatusta. Positiivinen kasvatus ei suinkaan tarkoita rajattomuutta, vaan sitä, että lapsi kohdataan empaattisesti ja kunnioittavasti, ja että uusia taitoa ja itsesäätelyä harjoitellaan yhdessä lapsen kanssa, ei rangaistusten kautta. Kuten esittelyssä sanotaan, informaatioähky lisää helposti riittämättömyyden tunnetta. Siksi kirja, joka tarjoaa kootusti käytännönläheistä tukea vanhemmuuteen, kiinnostaa minua perheen muuttuessa.

Susan Cain: Hiljaiset – Introverttien manifesti
Kirjan esittely ei sellaisenaan osu minuun, koska en koe olevani ujo enkä erityisen hiljainen. (Paitsi ehkä jyräävässä seurassa, jossa en koe olevani kotonani. Silloin olen mieluummin hiljaa kuin alan kisata puheenvuoroista – tyypillistä introverttia). Yhtä kaikki sosiaalinen introvertti olen. Teoksessa käsitellään sitä, kuinka väärinymmärrettyjä ja aliarvostettuja introvertit ovat ja kuinka suuri voimavara hiljaisuudessa piilee. Kirjailija on amerikkalainen, mikä toki kuuluu – onhan se kulttuurina vielä paljon Suomea enemmän itseänsä esillä tuomista korostava ja jatkuvaa sosiaalista kanssakäymistä edellyttävä.
Yhtä kaikki itsetuntemus on itselleni vuodesta toiseen ajankohtainen aihe ja vaikka olen sinut omien ominaisuuksien kanssa, opin mieluusti ymmärtämään itseäni ja muita samanlaisia vielä paremmin. Tämän takia aloitin kuuntelemaan tätä ”klassikkoteosta introverttien voimasta meluisassa maailmassa”.

Vaikka itse kuuntelen tietokirjoja, BookBeatissa on luonnollisesti valtava kirjasto kaikkea muutakin kaunokirjallisuudesta elämäkertoihin – yhteensä huimat 300 000 teosta. Myös lastenkirjat ovat meillä kuuntelussa päivittäin, mistä olen kirjoittanut postaukseen Perhe-elämän pelastus: lasten äänikirjat.
Kaiken kaikkiaan äänikirjat on palvelu, josta en enää luopuisi. Esimerkiksi joulun pois siivoamisen hoidin äänikirjat korvilla. Niin se sujui paljon mielekkäämmin.
Tällä en tarkoita sitä, että kaikessa pitäisi multitaskata. Minulle ainakin on välillä todella tärkeää hiljentää ympäröivä häly ja kuunnella vain omia ajatuksia. Silti: äänikirjat ovat paras kaverini, mitä rutiininomaisiin ja tylsiin kotitöihin tulee.

Jos mennään vielä vuoteen 2022, mitä ajatuksia Pinterest-taulullani vuodelle sitten on?
Hartain toiveeni tietysti on, että vauva syntyy terveenä ja saa hyvän alun elämään. Niin hetkinä, kun siskokset ovat villeimmillään, mietin, mitähän perhe-elämästämme tulee, kun yhtälössä on vielä vastasyntynyt. Uskon kuitenkin siihen, että kaikki solahtaa lopulta luontevasti paikoilleen, vaikka uusissa tavoissa ja dynamiikassa onkin varmasti opettelemista. Yhtä kaikki ensi vuoden isoin asia minulle on se, että perheestämme tulee ”täysi”.
Talouteen liittyen minulla on muutamia tavoitteita. Ei mitään suurta ja ihmeellistä, mutta kuitenkin sellaista, jonka aion kirjoittaa ylös motivoimaan.
Terveyteen liittyen minun pitäisi vihdoin tänä vuonna aloittaa hampaiden oikomishoito. Toivon myös, että sitten, kun olen rauhassa palautunut synnytyksestä, pääsen takaisin juoksemisen pariin. Nyt kun hyvinvointia tukevaa liikuntaa ei ole elämässäni ollut raskaana nimeksikään.

Koti meillä alkaa olla valmis, joten sen suhteen haaveita ja hankintoja ei paria lukuun ottamatta ole. Tänä vuonna odotan sitä, että saamme nauttia valmiista kodista ilman to do -listaa.
Työprojekteihin liittyen minulla on yksi ajatus, mutta katsotaan, edistyykö se. Kypsyttelen ideaa rauhassa. Kaiken kaikkiaan toivon, että löydän tälle vuodelle tasapainon sen suhteen, että en kuormittaisi itseäni liikaa vauvavuonna tai vaatisi itseltäni liikaa, mutta saisin kuitenkin pidettyä kiinni itselleni tärkeistä omista projekteista, koska se antaa niin paljon.
Kesälomaa tuntuu ihan mahdottomalta vielä suunnitella, kun emme tiedä, millainen tyyppi vauva on, ja mikä tilanne maailmassa puolen vuoden päästä on. Sitä kuitenkin hartaasti toivon, että voisimme kesällä vaihtaa jonnekin maisemaa, vaikka vuokramökille Suomessa tai autoillen naapurimaahan, kunhan kotona oleskeluun tulisi meille kaikille tarpeellinen tauko.
Muuten toivon tälle vuodelle ennen kaikkea terveyttä, mutta myös yleistä kepeyttä ja iloa.

Kokeile tästä BookBeat Premiumia ilmaiseksi 40 päivää.
Uutena käyttäjänä pääset kokeilemaan kauttani ääni- ja e-kirjapalvelua maksuttomasti 40 päivää. Etu koskee uusia BookBeat-käyttäjiä. Kokeilujakson jälkeen palvelua voi halutessaan jatkaa alkaen hintaan 9,99 euroa kuukaudessa.
Virkistävää vuodenalkua ja uusia ajatuksia!
Heips (taas)! Kiva postaus :). Tuli täs mieleen, et ois kiva lukea erillinen postaus, miten pitää yllä henkistä ja fyysistä hyvinvointia (etenkin näin korona-aikaan). Tai onko sulla jotain suunnitelmia esim. liikunnan tai hyvän fiiliksen ylläpitoon? Jos siis sulla ois jotain ideoita, niin mielelläni lukisin :).
Kiitos, kiva kuulla! :)
Tuo on tosi tärkeä aihe. Varmasti kaikilla meillä alkaa taas huumori loppua, joten ymmärrän. <3 Juuri kun syksyllä ajatteli, että nyt ollaan voiton puolella, ollaankin taas harmillisesti tässä.
Ajattelen, että en ole sen parempi neuvomaan tässä kuin kukaan mukaan, mutta mieluusti jaan ajatuksiani. Oman pääni on pitänyt kasassa juuri ulkoilu. En jaksa näin loppuraskaudessa liikkua liikkua, mutta jo se auttaa, että käy päivittäin kävelemässä. Pienikin liike ja raitis ilma, parhaassa tapauksessa luonnossa, auttaa näkemään asiat vähän kirkkaammin ja saamaan perspektiiviä. Pakko on paras muusa, tässäkin. Onneksi on siis koira. :D Mutta ehkä kävelyyn voi yhdistää jotain muuta, kuten näkemisen tai puhelin kaverin kanssa tai koukuttavan äänikirjan, niin tulee varmasti lähdettyä? Jo yksi tällainen hyvää tekevä rutiini tekee mielestäni hyvää, vaikka ei ikävää tilannetta poistakaan.
Paljon tsemppiä! <3
Hei, olipa kiva postaus. Voitko kertoa tuon Susan Cainin kirjan englanninkielisen nimen, kun hanella on nakojaan muutama kirja introverteista? Olisi kiva lukea hanen mietteitaan.
Ja jos sulla on henkisen motivaation palauttamiseen jotain ideoita, niin kerro ihmeessa. Mulla on henkinen puhti hieman poissa kun joka kulmalta tulee vain huonoja uutisia. Liikuntaa oon kylla onnekai viela jaksanut harrastaa mutta siihen se jaakin.
Kiitos kivasta palautteesta! Tämä teos on englanniksi Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking. :)
Uskon, että on motivaatio kateissa, et varmastikaan ole ainoa! <3
Miten huonoja uutisia vaan yhä tuleekin ja tuleekin... En ole paras neuvomaan, koska itsekin alan olla turhautunut. Meillä on kaikki hyvin, mutta turhauttaa yleisesti esimerkiksi se, miten monen elinkeinoon rajoitukset vaikuttavat, miten huonosti lapset ja nuoret osassa perheitä voivat ja niin edelleen.
Itseäni auttaa se ajatus, että tämän on pakko helpottaa/loppua joskus. Edes väliaikaisesti taas kesäksi, jos ei muuta. Lisäksi juuri ulkoilu tai urheilu ja kaiken sellaisen tekeminen, mikä omaa mieltä piristää – mitä nyt rajoituksissa voi tehdä. Ja vertaistuki, että tästä saa jutella, eikä tarvitse esittää reippaampaa kuin on. <3