Kaupallinen yhteistyö, BookBeat

Mitä teidän kesälomasuunnitelmiinne kuuluu? Meidän kesäämme olen ehtinyt miettiä hieman siellä ja täällä sen jälkeen, kun havahduin siihen, miten pitkällä kevät jo on.
Me lomailemme perinteiseen tapaan heinäkuun. Minä nyt olen toki muutenkin vauvan kanssa vanhempainvapaalla, mutta heinäkuun mies on pois töistä ja isosiskot pois päiväkodista.

Meidän edellisestä ulkomaanmatkastamme on nyt kulunut 3,5 vuotta. Ikävöin oliivipuiden reunustamiin Välimeren-maisemiin. Sinne sieluni kaipaa aina ja ikuisesti.
Samaan aikaan on todettava, että en mieluusti matkusta heinäkuussa lasten kanssa etelään, sillä lämmöt voivat pahimmassa tapauksessa nousta liian tukaliksi. Rehellisesti sanottuna tuskanhiki nousee myös matkaseurasta: keväällä kolme vuotta täyttänyt keskimmäinen on todella villissä ja menevässä tahtoiässä.

Viisihenkisen perheen ulkomaanmatka vaatii myös isompaa budjettia sekä laajempaa kapasiteettia ja suunnittelua (mihin majoitukseen mahdutaan, miten paikasta toiseen tällä porukalla siirrytään), joten tältä kesältä päätimme suosiolla jättää ulkomaanmatkan väliin.

Koska pidän tärkeänä sitä, että kaikkien toiveet kesälomalle huomioidaan, kysyin isommilta lapsilta, mitä he toivovat. Kuusivuotiaan vastaus oli: piknik-hetkiä ja metsäretki. Kolmevuotias jatkoi: mennä jätskiä ostamaan, uimaan ja lampaita hoitamaan.
Tämä oli jälleen hyvä muistutus siitä, miten pienistä iloista lasten kesäriemu koostuu. Koen siis, että pienten takia kesälomasta ei tarvitse ottaa paineita. Heille lämpimiä muistoja kertyy ihan tavallisista elämyksistä.

Yksi asia kesäsuunnitelmien osalta on varma: meillä on jokaisella automatkalla seurana äänikirjat. Kuten olen kertonut, äänikirjasovellus on meidän perhe-elämän pelastanut palvelu muutenkin, ja automatkoilla sadut nousevat erityiseen arvoon takapenkin koska ollaan perillä -kuoron kanssa.
Seremoniamestarina automatkojen äänikirjojen kanssa toimii 6-vuotias. Hän tuntee BookBeatin tarjonnan hyvin, ja osaa itse valita sopivia satuja kaiuttimeen. Automatkoilla suosimme pidempiä tarinoita, jotka kestävät hieman vajaasta tunnista muutamaan tuntiin, jotta kirjaa ei tarvitse olla koko ajan vaihtamassa.

Automatkoille sopivia pidempiä lastenkirjoja ovat esimerkiksi Prinsessa Pikkiriikki, Vaahteranmäen Eemeli ja muut Astrid Lindgrenin sadut, Paula Norosen kirjat, Risto Räppääjät, Heinähattu ja Vilttitossu sekä Penni Pähkinäsydän. Välillä pienempi 3-vuotias huutaa ilmoille Frozen-toiveitaan, ja muutenkin Disney-kirjoja on kuuntelussa niitäkin.
Olen itse vanhempana tosi tyytyväinen ratkaisuun, vaikka se tarkoittaakin sitä, että en voi kuunnella omia kirjojani. Ammattilaisten lukemat sadut ovat äänimaisemaltaan miellyttäviä aikuisellekin, rallattavasta lastenmusiikista itse pitkän päälle kuormitun. Matkat ovat hyvää aikaa tutustua laajasti lastenkirjallisuuteen, ja kun takapenkki on tyytyväinen, on matka miellyttävämpi kaikkineen meille aikuisillekin. Saamme jopa miehen kanssa rauhassa jutella!

Minua itseäni äänikirjoista voisi seuraavaksi kiinnostaa Saatan olla väärässä – ja muita oivalluksia elämästä (Björn Natthiko Lindeblad). Björn Lindeblad oli ekonomi, joka päätyi viettämään lähes kaksi vuosikymmentä munkkina buddhalaisissa luostarissa. Tämän jälkeen Lindeblad palasi arkeen ja sai kuulla sairastavansa parantumatonta ALS-tautia.
Menestysteosta on ylistetty pakahduttavan kauniiksi, viisaaksi ja koskettavaksi elämäntarinaksi. Kuten olen Instagramin puolella maininnut, olen kokenut viime aikoina suurta haikeutta elämästä: miten aika vain tuntuu valuvan käsistä, lapset kasvavan ja lähestyn itsekin pikkuhiljaa neljääkymmentä. Taidan potea orastavaa ikäkriisiä. Tämän elämänvaiheen takia uskon, että kirja tulee osumaan ihan erityisen hermoon.

Niinkin voi käydä, että tarvitsenkin päinvastoin lomaa suurista tunteistani ja jotain ihan toisenlaista ajateltavaa. Siinä kohtaa selaan BookBeatin Feelgood ja viihde -osaston. Viime vuonna kuuntelin Italiaan liittyviä teoksia, mikä oli oikein rentouttavaa. Teokset eivät yhtä kaikki BookBeatista lopu: valikoima kattaa yli 500 000 ääni- ja e-kirjaa.
Tällä hetkellä kesälomaa odottaessa kuuntelen todella kiinnostavalta vaikuttavaa vanhemmuuskirjaa, Michaeleen Doucleffin teosta Metsästäjä, keräilijä, kasvattaja – Alkuperäiskansojen kasvatusoppeja. Uskon, että kirja tarjoaa aivan uudenlaisia näkökulmia tasapainoisen lapsen kasvattamiseen kuin mitä länsimaalaisista kasvatuskirjoista on tottunut lukemaan. Odotan tältä ajatusten ravistelua ja uusia näkökulmia.

Varsinaisiksi kesälomasuunnitelmiksi meillä on nyt muodostumassa seuraavat:
Vuokramökkeily meille tärkeällä paikkakunnalla, jossa on kesäasukkaina ystäväperheitä ja sukulaisia. Oma mökki ei meille tässä tilanteessa ole kannattava tai mahdollinen, joten tämä on meille mainio ratkaisu pitää yllä Helsingin ulkopuolisia kesäperinteitä.
Talonvuokraus Raaseporin alueella Tammisaareesta ja Hangosta nauttien. Olin jo luovuttanut tämän toiveen suhteen, sillä olin aivan liian myöhään majoituksen kanssa liikkeellä. Onneksi kuitenkin satuin bongaamaan somen kautta ihanan majoitusmahdollisuuden.
Pari minilomaa miehen ja vauvan kanssa. Ainakin menemme nauttimaan Porvoosta uuteen ihanannäköiseen Runo-hotelliin. Jokin toinenkin yön yli -lähimatka on suunnitteilla, mutta pohdimme vielä, olisiko se Helsingin staycation vai jotain muuta.
Päiväretkiä kahden tunnin säteellä. Aina sitä ei edes jaksa tai ole tarpeen pakata yön yli -laukkuja, vaan välillä rentouttavinta on hypätä ex-tempore autoon sään mukaiseen kohteeseen. Maksimiajomatkana päiväretkelle pidämme noin paria tuntia suuntaansa. Tähän haarukkaan mahtuu esimerkiksi Naantalin Muumimaailma – aamulla kohteeseen ja illaksi kotiin. Tällaisiin retkiin on mukava yhdistää lapsille teemaan sopiva äänikirja: Muumimaailmaan mennessä Muumeja ja esimerkiksi saaristotunnelmiin on kivasti sopinut Vaahteramäen Eemeli.
Lähikohteita pääkaupunkiseudulla. Kivaa lähitekemistä riittää vaikka kuinka tutuissa paikoissa sekä sellaisissa kohteissa, jossa lapset eivät vielä ole olleet. Idealistalla täksi kesäksi on esimerkiksi Suomenlinna ja Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha, Pirkkolan Plottikin avautuu jälleen ja lisäksi olen kirjoittanut ylös muutaman kiva leikkipuiston, jossa emme ole vielä olleet.
Muut ex-tempore tekemiset. Kesällä parasta on tietenkin ihmisten treffaamiset ja muu letkeä vapaa ajanvietto. Ja toki täytyy muistaa, ettei kesä vain heinäkuun lomaa kestä, vaan jo kesäkuussa ja yhä elokuussa voi nauttia kesästä iltaisin ja viikonloppuisin. Erityistä iloa meille tuottaa se, että pääsemme tänä juhannuksena ennen lomaa pitkäksi viikonlopuksi maalle, mikä tulee varmasti olemaan ihana esiloma.

Kaiken kaikkiaan ajattelen, että tämä kesä tulee olemaan erityinen, ensimmäinen tällä lopullisella perhekokoonpanolla. Kuten kerroin, olen vielä aika hormoneista herkillä kaiken suhteen. Katson usein elämääni ikään kuin ulkopuolelta ja tunnen syvää, jopa pelottavaa kiitollisuutta: kun vain saisin tämän kaiken pitää. Jos johonkin vaiheeseen haluaisin pysäyttää ajan, niin tähän.
Samalla tiedän kesälomasta tulevan intensiivinen – sitä kolmen pienen lapsen ympärivuorokautinen hoito ruokahuoltoineen kuukauden ajan väistämättä on. Ehkä juuri intensiivisyyden takia ajattelen, että suunnitelmat ja siirtymät itsessään on hyvä pitää mahdollisimman yksinkertaisina.

Tärkeää itselleni on pitää huolta sopivan realistisista odotuksista (joku viisas joskus sanoikin: The secret to happiness is low expectations), tarpeeksi väljistä aikatauluista, omasta palautumisesta ja mikrotauoista, esimerkiksi juuri äänikirjan kanssa kiireettömästi ihan vain omalla terassilla jääkahvin kanssa loikoillen. Itselleni tärkeä osa lomaa on myös laittaa blogi kesäksi tauolle, jotta aivot saavat ruuduilta lepoa. Viime kesällä kärsin raskauspahoinvoinnista, joten nyt nautin ihan vain siitäkin, että voin hyvin. Että voin nauttia grilliruoasta!
Suosittelen lämpimästi äänikirjojen kokeilua kesälle niin lasten kanssa automatkoilla kuin aikuisten lomarentoutumiseenkin. Sovellus kulkee kätevästi puhelimessa ja pädissä mukana, ja palvelu on kuulokkeiden lisäksi yhdistettävissä kodin, mökin ja auton kaiuttimiin. BookBeatin eri kategorioiden – esimerkiksi romaanit, jännitys, klassikot ja rakkaus – ansiosta jokaiselle sopivaa kuunneltavaa on helppo löytää.
Kokeile tästä BookBeat Premiumia ilmaiseksi 40 päivää.
Uutena käyttäjänä pääset kokeilemaan kauttani ääni- ja e-kirjapalvelua maksuttomasti 40 päivää. Etu koskee uusia BookBeat-käyttäjiä. Kokeilujakson jälkeen palvelua voi halutessaan jatkaa alkaen hintaan 9,99 euroa kuukaudessa.
Mistä muuten on tuo ensimmäinen kuva, jossa ihana terassi melkein järven yllä?
Heippa Inkku! Se on yksi vuokramökki, jossa saimme vierailla kollegojen kanssa joitain vuosia sitten. Valitettavasti en muista, onko mökki tarjolla yleisellä sivustolla. Oli kyllä todella kaunis paikka, ja tuollainen vedenläheinen kesämaisema aina sykähdyttävä muutenkin. :) Kivaa sunnuntaita!
Kurkkaa https://mokkivuokra.fi/mokit/649/villa-glass-house. On superupea!
Kiitos paljon Annu avusta Inkulle, juuri tuo se oli! :)
Teillä tuntuu olevan paljon suunnitelmia kesälomalle. En tarkoita tätä mitenkään pahalla, mietin vain itseäni kun olen kolmen viikon loman melkein koko ajan mökillä :D. Mutta itse tykkään :). Ja teen kyllä sieltä käsin retkiä. Jotenkin ei vaan yhtään huvita olla kotona, kun on tässä viimeiset pari vuotta katsellut kotiseiniä ton koronan takia. Siksin pidempi oleskelu mökillä. Mutta mukavan kuuloisia suunnitelmia teillä, hyvää kesän alkua!
Heh, joo! On sinänsä paljon suunnitelmia juuri kun ei ole mökkiä, niin täytyy päästä muuten pois kodista. :D Jos olisi oma mökki, niin siellä olisi ihana olla pitkä pätkä putkeen ja tehdä retkiä. Sellainen sopisi meille myös. :) Sama toive yhtä kaikki täällä: koemme tosi tärkeäksi vaihtaa maisemaa korona-, etätyö ja äitiyslomaputken jälkeen, kun kotona on tullut oltua todella paljon. Tosi ihanalta kuulostaa sinun mökkikesäloma, siellä varmasti sielu lepää. :) Kiitos paljon ja samoin sinne! <3
Mitä nämä listallasi olevat leikkipuistot ovat? :)
Heippa! Bongasin Big Mamas Home -blogin Jennin storysta kivannäköisen puiston, ja kyseessä oli Tuhkimonpuisto Roihuvuoren puiston lähellä. Lisäksi hän suositteli Itä-Helsingistä Leikkipuisto Lampea Kontulassa. Ajattelen, että leikkipuistot on (leikin ja liikunnan lisäksi) kiva tapa tutustuttaa lapsia laajasti kotikaupunkiin, ja siksi mieluusti käymme leikkipuistoissa eri kaupunginosissa. :)
Täältä ainakin löytyy lisää ideoita: https://www.pientenhelsinki.fi/category/leikkipuistot/
Ja sitten onko sinulle tuttu liikkuva leikkipuistokahvila Play Cafe? Se on myös kiva tapa puistoilla, että katsoo, missä kärry liikkuu. :) https://www.playcafe.fi
Kivoja kesäpäiviä sinne!
Hei, laitatko tuon Raaseporin kohteen majoitusvaihtoehdon tänne tietoon? Laura
Moikka! En ole kysynyt, haluaako vuokraaja kohdetta tuotavan esille vai ei. Katson myöhemmin sen mukaan ja muutenkin osasta kohteista kerron mieluummin jälkikäteen. :)
Hei,
Olisipa kiva, jos kirjoittaisit postauksen siitä, miksi olette valinneet pitää isommat lapsenne varhaiskasvatuksen piirissä kun olet vanhempainvapaalla.. Ja etenkin nyt kesäaikaan esim. koulujen loman aikaan. Tällaista käytäntöä olen usein miettinyt äitinä ja varhaiskasvatuksen opettajana. Ja kysyn/ehdotan tätä ihan ystävällisesti, en syyllistäen sinun äitiyttäsi.
Moi Johanna! Kiitos toiveestasi! :) Tästä aiheesta en ehkä mieluusti lähde kokonaista postausta tekemään, se voisi tuntua tarpeettoman painavalta kannanotolta. Ajattelen niin, että jokainen perhe ansaitsee rauhan tehdä oman päätöksensä omilla perusteillaan. Mutta mieluusti toki asiasta juttelen ja tässä vastaan. :)
Meille isompien lasten pitäminen päiväkodissa oli selvä valinta monestakin syystä. He viihtyvät päiväkodissa, saavat ikäistään seuraa, ulkoilua ja puuhaa tavalla, jota en voisi heille kädet vauvaan sidottuna tarjota. Varsinkaan, kun meidän pienin ei nuku päiväunia. Olen kirjaimellisesti vauvassa koko ajan kiinni.
Isommat olivat myös jo niin sisässä päiväkodin ryhmässä ja rytmissä, että heidän erottaminen tutusta arjesta olisi tuntunut meille väärältä. Isompi muutenkin menee jo eskariin, keskimmäinen on kolme. Vapaapäiviä pidämme sitten tarpeen mukaan: senhän äitiysvapaa mukavasti mahdollistaa. Kuukauden kesäloma meille yhdessä on oikein sopiva, sitä ennen on nelipäiväinen juhannustauko. Samoin iltaisin ja viikonloppuisin olemme tiivis, paljon aikaa yhdessä viettävä perhe.
Lisäksi en lainkaan häpeä sanoa, että tämä ratkaisu on tehty myös vanhempien jaksaminen mielessä. Kun me vanhemmat jaksamme hyvin, heijastuu se lapsiinkin. Minussa on erityisherkkiä piirteitä, ja joudun kiinnittämään huomiota siihen, että kuormitus pysyy sopivana. Mieheni taas työskentelee hyvin usein kotona, mikä ei olisi mahdollista isompien lasten kotona ollessa. Kotona työskentely taas sitten lisää iltaisin lasten kanssa vietettyä aikaa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. :)
Kaiken kaikkiaan meidän perheeseen päiväkoti tuo valtavasti tukea ja tasapainoa. Olenkin monessa postauksessa maininnut, miten valtavan iso asia laadukas varhaiskasvatus meille on. Jos mennään ihan syvälle pohdintaan syntyvyys- ja yhteiskuntamielessä, en ole varma, voisiko meillä kolmea lasta ilman varhaiskasvatuksen apua ollakaan. Tukiverkotkin kun ovat eri perheissä hyvin erilaiset, se on minusta myös tässä keskustelussa tärkeä muistaa, vaikka ei päällepäin näykään.
Muun muassa tällaisia syitä meillä, ja samanaikaisesti ymmärrän toisenlaiset ratkaisut aivan yhtä hyvin. :) Mukavaa kesää!
Kiitos Laura vastauksestasi. Kirjoitat aina kauniisti ja niin teit nytkin. Ymmärrän hyvin perustelusi vastauksessasi ja sen, että on olemassa monenlaisia perheitä tarpeineen.
Ihanaa kesää koko teidän perheelle ❤
Kiitos itsellesi, kun esitit kysymyksen niin ystävällisesti. Oli mukava jutella. <3 Iloa myös teidän perheen kesään!