Kaupallinen yhteistyö, LämpöYkkönen

Kuin tilauksesta helteiden alkuun, meillä on eteisen katonrajassa uusi sankari: LämpöYkkösen asentama Toshiba Haori Design 13 -ilmalämpöpumppu.
Kaikki alkoi viime kesästä. Viime kesästä päällimmäisenä jäivät mieleeni hellepäivät raskaana kuumassa kodissa. Olin juuri saanut tietää, että oudon oloni syynä ei ollutkaan grilliruoka. Mahassa oli jotain aivan muuta, nyt osa perhettämme oleva poika.
Muistan kesältä pakahduttavan onnen, mutta myös tukalan olon: kodin seisahtuneen ilman, ikkunoista puskevan paahteen, viikkoja kestäneen hikoilun, pyörryttävät päivät ja unettomat yöt.
Lämmössä tuskaillessani lupasin itselleni, että täksi kesäksi selvittäisimme, miten asumismukavuutta voisi parantaa viilentävällä ilmalämpöpumpulla. Niin saisimme pienten kanssa nukuttua. Samalla ilmalämpöpumppu on pitkäaikainen investointi kotiin. Panostamme mieluusti asumismukavuuteen, koska tämä on meille ei omaa mökkiä omistaville myös kesäkoti.

Seuraavaksi huomasin miettiväni ilmalämpöpumpun visuaalisuutta: olisinko sisustuksellisesti valmis laittamaan laitteen näkyville seinään?
Tähänkin löytyi ratkaisu: löysin tyylikkään mallin, Toshiba Haorin. Malli on niin kauniisti ja eleettömästi muotoiltu, että olisin hyväksynyt sen olohuoneeseenkin. Minusta laite muistuttaa oikeastaan isoa, tyylikkäästi muotoiltua kaiutinta.
Vielä paremmalta kuulosti se, että kodissamme paras paikka ilmalämpöpumpulle olisi eteinen. Eteisessä ulko-oven päällä laite jää hyvin huomaamattomaksi, ja näin se sijaitsee makuuhuoneen vieressä, muttei liian kaukana oleskelutiloistakaan.
Nyt ilmalämpöpumppu on asennettu ja jaan tähänastisia kokemuksiani.

Millaiseen kotiin ilmalämpöpumppu sopii?
Ilmalämpöpumppu soveltuu melkein kaikkiin asuntoihin ja kiinteistöihin, niin kotiin kuin kesämökille. Meidän rivitalossa sovimme asennuksesta taloyhtiön kanssa. Muuten ilmalämpöpumpun tilaaminen ja asentaminen hoituvat kätevästi LämpöYkkösen toimesta. Ilmalämpöpumppuja löytyy erilaisiin tarpeisiin, sekä lämmittämiseen että viilentämiseen. Toshiban lisäksi LämpöYkkösen valikoimaan kuuluu malleja merkeiltä Panasonic, Samsung, Daikin, Mitsubishi ja Viessmann. LämpöYkkösen kattavan ilmalämpöpumpputarjonnan voi selata LämpöYkkösen nettisivuilta. Me valitsimme pelkästään viilentävän Toshiba Haori 13 -mallin.

Miten ilmalämpöpumpun tilanne kartoitettiin?
Ensin LämpöYkkösen asentaja kävi katsomassa kohteen paikan päällä. Meillä ilmalämpöpumpun asennuskanava asennettiin kulkemaan varaston läpi, jotta asennuskanavaa näkyy mahdollisimman vähän talon julkisivussa. Jokainen asennus on omanlaisensa ja ammattilaisen käynnillä oma tilanne selviää.

Miten ilmalämpöpumpun asentaminen tapahtui?
Kartoituskäynnin jälkeen sovimme varsinaisen asennuspäivän. Ilmalämpöpumpun asentamiseen meni kolmisen tuntia: asentaja tuli aamulla ja oli lounasaikaan mennessä valmis. Asentaja työskenteli rauhassa omissa oloissaan ja vaikka ääntä hetkellisesti kantautui, pystyimme hyvin olemaan vauvan kanssa asennuksen ajan kotona, ja mies teki normaalisti kotona etätöitään. Kaiken kaikkiaan asennus oli sujuva, eikä vaatinut meiltä muita valmisteluja kuin sen, että tyhjensimme tavarat tieltä.

Miten ilmalämpöpumppua käytetään?
LämpöYkkösen asentaja neuvoi lähtiessään ilmalämpöpumpun käyttämistä, Toshiba Haori tuntui kyllä heti intuitiivisen helpolta käyttää ominkin päin. Mukaan tulee totta kai myös ohjeet. Ilmalämpöpumppua käytetään kaukosäätimellä ja halutessa Toshiba Home AC -applikaatiolla. Ennen kaikkea applikaatio on mainio lisä siksi, että niin Toshiba Haoria voi ohjata mobiiliyhteyden kautta. Ilmalämpöpumpun voi käynnistää viilentämään kotia jo valmiiksi, jos on vaikka ajamassa hellepäivänä lomaretkeltä kotiin.

Miten Toshiba Haori kotia viilentää?
Viilennystehoa on helppo napinpainalluksella säätää. Koska meillä Toshiba Haori sijaitsee eteisessä käytävänmallisessa tilassa, laitteen kannattaa puhaltaa ilmaa koko ajan suoraan. Puhallusta voi kuitenkin myös ohjata haluttuun suuntaan. Toshiba Haori -ilmalämpöpumpun energialuokka on paras mahdollinen A+++. Myös sisäilmasta Toshiba Haori huolehtii. Huoltamiseen ammattilainen antaa ohjeet, mutta esimerkiksi meille sanottiin, että ulkoyksikköön ei tule puuttua ja noin kerran kuussa (toki käyttöpaljouden tahdissa huomioiden) ilmalämpöpumpun sisäyksikön ritilä irroitetaan ja imuroidaan.

Miten verhoilu tekee Toshiba Haorista niin sisustukseen sopivan ilmalämpöpumpun?
Sisustajan näkökulmista kauniin kaarevan muodon lisäksi mainio ominaisuus on tämä: Toshiba Haorin voi verhoilla kankaalla. Mukana vakiona tulee kaksi kangasta: tummanharmaa ja vaaleanharmaa, joista vaaleanharmaan valitsin meille.
Halutessaan Toshiban Haoriin voi ompeluttaa oman päällisen mieluisasta kankaasta, esimerkiksi sen värisestä kuin seinämaali tai tapetti on. Tai vastaavasti markopaanasmaisesti: se, mitä et voi peittää, korosta! Pääkaupunkiseudulla Toshiba Haorin verhoiluun on erikoistunut Ompelimo Tuplatikki. Kankaan vaihtaminen onnistuu itse ilman asentajaa ja työkaluja, sillä kangas on etupaneelissa tarroilla kiinni. Laitteen voi totta kai jättää seinään myös sellaisenaan, valkoisena ilman kangasta.

Pistääkö ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö julkisivussa silmään?
Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö on mahdollista koteloida siistimmäksi osaksi talon julkisivua. Meillä oli taloyhtiössä päätetty koteloimiseen tietty malli, ja juuri tätä kotelomallia ei LämpöYkkösestä saanut. Tämä ei kuitenkaan ollut ongelma, sillä hankimme kotelon erikseen. Lähinnä on hyvä tietää yleisesti, että ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö on mahdollista viimeistellä visuaalisemmin. Ilmalämpöpumppujen ulkoyksiköt kun eivät edelleenkään mitään kaunokaisia ole, vaikka sisälaitteet ovat kehittyneet valtavan paljon siisteimmiksi. Toki ulkoyksikkö voi sijaita sellaisessakin kohtaa taloa, ettei se lainkaan pistä silmään ilman kotelointiakaan.

Miltä Toshiba Haori Design 13 -ilmalämpöpumpun käyttäminen on tuntunut?
Tässä voisi vaikka #vainkeskiluokkajutut-henkeen todeta, että nyt on kyllä kuin ulkomailla olisi. Ulkona on paahtava helle ja sisään kotiin astuminen tuntuu samalta kuin etelässä palaaminen ilmastoituun hotellihuoneeseen: taivaallisen virkistävälle ja huojentavalle. Sisällä kotona on miellyttävä olla ja saamme nukutuksi, niin eteisen läheisessä aikuisten makuuhuoneessa kuin lapset omassa nukkarissaan.
Tutustumme koko ajan parhaisiin käytäntöihin viilennyksen kanssa, mutta jo ensimmäiset hellepäivät ovat osoittaneet sen, miten mukava ilmalämpöpumpun kanssa on elää. Välillä puhallutamme ilmaa voimakkaammin, välillä rauhallisemmin. Rauhallisemmalla puhalluksella laite on hyvin hiljainen, eikä häiritse meitä ollenkaan.
Ehdin jo jutella monen teidän kanssa ilmalämpöpumpusta Instagram-viesteinä, ja tyypillinen kommentti oli, että panostaminen kodin viilentämiseen oli parhaiten käytetyt eurot. Tässä 30 asteen paahteessa voin todella yhtyä jo lyhyellä kokemuksella samaan. Tuntuu huojentavalta, että koti pysyy raikkaana tänä vuonna ja tulevina vuosina kuuminakin kesinä.
Jos haluat huojennusta helteeseen tai olet muutenkin suunnittelemassa ilmalämpöpumpun hankkimista, pyydä LämpöYkköseltä tarjous täyttämällä lomake tästä linkistä.
LämpöYkkösen ilmalämpöpumppujen valikoimaan voit tutustua tästä linkistä. Mukana on paitsi tämä meidän Toshiba Haori Design eri versioina myös muita malleja.
Pysykää viileinä ja voikaa hyvin!
Kiitos kiinnostavasta bloggauksesta! Kesän helle on todellakin tekijä, joka jakaa suomalaiset nyt kahteen kastiin. Monilla on mahdollisuus vetäytyä veden äärelle ja mökeille tavalla tai toisella, ja lukuisissa kodeissa on jo ilmalämpöpumput. Mutta yhä on valtava määrä koteja, joissa pitää keksiä kaikenlaisia kikkoja kodin viilentämiseen, ja odotetusta lomasta tulee taistelua hellettä ja tukaluutta vastaan. Tässä on tosiaankin myös aihe, jossa myös lainsäätäjien tulisi ryhtyä toimeen, jotta muuttuva ilmasto otettaisiin huomioon myös tässä suhteessa- ei valinnaisesti, vaan välttämättömyytenä kuten kotien tehokas lämmittäminenkin. Ihanaa kesää!
Moikka ja kiitos tärkeästä kommentista! Tämä on tosi hyvä huomio ja olen tismalleen samaa mieltä. Lämpimät kesät ovat varmasti ilmastonmuutoksen myötä tulleet jäädäkseen, eikä asumismukavuus saisi eriarvoistaa ihmisiä. Toivon samaa, että asia huomioitaisiin rakentamisessa ja remontoimisessa lainsäädännöllisesti. Myös sitä mietin, miten työpaikoilla ja esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa jaksetaan hellepäivinä, jos on kovin tukalaa ilman viilennystä. En ole huomannut, puhutaanko tästä asumisen asiantuntijoiden ja päättäjien keskuudessa, mutta kovasti sitä toivoisi. Kiitos samoin, ihanaa kesää myös sinne! :)
Onpa tyylikas seka sisalla etta ulkoma ja hienoa etta teilla on hyva olla.
Nama brittitalot ovat outoja koska kesalla pitavat talon lampimana ja talvella kylmana eli just toisinpain kuin pitaisi, kiitos huonon eristyksen. Onhan taalla muutamia hellepaivia, jolloin on kuuma sisalla ja ulkona, mutta yleisesti ottaen kylmyys on ongelma. Olemme joskus puhuneet miehen kanssa ilmalampopumpusta mutta ensin pitaisi saada talo edes jotenkin suomalaiseen suuntaan.
Itse asiassa taytyy myontaa, etta tykkaan kun on kunnon ja lammin kesasaa eika omituinen ikuinen kevat/syksy. Mies taas on tyytyvaisempi viileassa, ja usein sanonkin hanelle etta hanella on sopiva olo 51 viikkoa vuodesta kun taas mulla on sopiva saa 1 viikko vuodesta.
Kiitos! :) Kaikki kunnia kyllä Toshiballe, että ovat panostaneet paitsi laitteen tehokkuuteen myös ulkonäköön. Arvostan sitä, että ns. tylsäkin tekniikka nähdään sen arvoisena, että muotoiluun kannattaa panostaa.
Ei vitsi, brittitalot kuulostavat kyllä hieman haastavilta. Suomessa on sentään ensiluokkainen eristys. Joskin varmasti täälläkin ollaan lämpenevien kesien myötä uuden edessä. Miten hiostavuus tullaan ratkaisemaan laajemmin rakentamisessa tulevaisuudessa, se on kiinnostaa nähdä.
Ymmärrän täysin! Olen itse täysin vuodenaikaihminen ja pidän selkeästä kesästä, keväästä, talvesta ja syksystä juuri enemmän kuin epämääräisistä välitiloista. Nyt Suomessa hieman lämpötilat kai laskevat, mutta toivotaan, että heinäkuussa on silti edessä aurinkoisia ja kauniita päiviä. :) Mukavaa kesää sinne!