
Jutellaanko rahasta: saako hintojen nousu ja taantumapuheet teitä muuttamaan kulutusta?
Itseäni asia mietityttää jonkin verran, mutta onneksi tilanne ei vie yöunia, mistä saa olla kiitollinen.
On yleinen taloustilanne mikä tahansa, itselleni sopii muutenkin välillä pysähtyä miettimään, mihin rahaa käytän ja mitä lisäarvoa kyseinen rahanmeno elämään tuo vai tuoko.
Tilanteet muuttuvat paitsi taloudessa yleensä myös omassa elämässä. Esimerkiksi elämäntilanne voi vaikuttaa siihen, millaisia resursseja omassa arjessa on käyttää kirppiksellä käymiseen tai kodin itse siivoamiseen. Joskus on aikaa lukea lehtiä, joskus ei ole. Toisinaan on mahdollista irrottautua harrastukseen, toisinaan ei.
Itselläni rahan tarkastelu liittyy siis paitsi talouteen myös ajankäyttöön ja elämänvalintoihin. Joskus se, että tietty kustannus loppuu, ei pelkästään säästä rahaa vaan lisäksi se saattaa yksinkertaistaa elämää esimerkiksi vapautuksella aikatauluista.
Missä ajattelin tulevana syksynä säästää?

”Turha” tilausruoka ja ravintolakäynnit
Siihen en valitettavasti tällä hetkellä pysty, että tekisin ihan kaikki ruoat itse, vaikka se tulisi valmisruokia halvemmaksi. Kaupan valmisruoka on kuitenkin tilausruokaan nähden edullista.
Meillä tuntuvin ruokasäästö tulee siitä, ettemme sorru tilausruokaan vain siksi, ettei kaapissa muka ole mitään syötävää. Suunnittellut tilausruoat vaikka erityisenä perjantaina ovat asia erikseen, mutta arkista ruokahuoltoa en haluaisi päätyä tänä syksynä kovin montaa kertaa ratkomaan tilausruoalla. Yritänkin pitää pakkasessa ja kaapissa hätävaroja.
Myös ravintolakäynnit tulevat meillä nykyään neljällä, kohta viidellä hengellä kalliiksi, vaikka emme mitään ihmeellistä tilaisikaan. Tässäkään kohtaa en tarkoita sitä, ettemmekö kävisi suunnitellusti joskus nauttimasta kahvila- ja ravintolatarjoiluista, varmasti käymme, se on suuri ilo.
Kuitenkin sellaisia ”käydään nopeasti syömässä jotain” -käyntejä yritän välttää, koska ne eivät edes tuota erityisen paljon iloa ja lasku on aina tällä porukalla useista kympeistä sataseen sellaisistakin tavanomaisista annoksista, jotka tekisi yhtä hyvin kotona.
Silloin harvoin, kun pääsemme miehen kanssa syömään, emme pihistele ruoasta, sillä se on tärkein yhteinen ilomme. Mutta arkisyömisessä näen hyvän mahdollisuuden säästää ennakoimalla.

Vaatehankinnat
Kuten olen kertonut, minulla kestää hyvin pitkään palautua synnytyksestä omaan painoon. Painoni alkaa laskea vasta imettämisen lopettamisen jälkeen ja silloinkin hitaasti. Näin ollen en koe ajankohtaiseksi panostaa nyt vaatteisiin sen enempää kuin on pakko. Voi olla, että jotain tarvitsen syksyksi (olen alaosissa yksien, juuri ja juuri mahtuvien housujen varassa), mutta isoja hankintoja en täksi syksyksi suunnittele.
Lastenvaatteissa olen aina ollut alennusten hyödyntäjä ja Jorma Tarjoushaukka, samoin olen säästänyt kaiken sisaruksilta toiselle. Kirppiksiä en kuitenkaan ole pystynyt ajallisesti niin paljoa hyödyntämään kuin olisin toivonut.
Viimeksi, kun tein onnistuneen pysähdyksen Iso-Omenan Little Copenhageniin, muistin taas, miten paljon lastenvaatteissa voi kirppiksiä hyödyntämällä säästää. Yritän siis löytää tänä syksynä aikaa muutamille kierroksille. Tässäkään en kuitenkaan ole ehdoton: joskus on pakko hakea täsmätarve kaupasta ja usein hankinnat onneksi palvelevat vähintään kahta kolmesta ellei jopa kaikkia lapsiamme.

Ohjatut harrastukset
Olen nyt käynyt kerran viikossa pihajumpassa, mikä on ollut mukavan lempeä tapa alkaa pikkuhiljaa liikuttaa kroppaa synnytyksen jälkeen ammattilaisen ohjauksessa. Jumppaaminen ohjatusti on kuitenkin osoittautunut omassa elämäntilanteessani hankalaksi: vauva on jumpassa mukanani mutta hän ei koskaan nuku paikoillaan vaunuissa – toki vauvasta on saanut sitten syliin hyvän lisäpainon!
Olen myös joutunut jättämään monta jumppakertaa väliin joko oman tai lapsen sairastumisen takia. Toisin sanoen huomaan, ettei minun kannata vauvavuonna sitoutua ohjattuihin maksullisiin harrastuksiin, vaan lenkkeillä ja kotijumppailla ilmaiseksi sopivan tilaisuuden tullen.

Matkustaminen
Ensi kesälomalla saatamme matkata Pärnuun autolla, mikä on toteutettavissa todennäköisesti melko kohtuullisin kustannuksin. Syksyksi tai talvilomaksi meillä ei ole matkasuunnitelmia. Viisihenkisen perheen ulkomaanmatka on väistämättä arvokas panostus, joten säästämme tuntuvan summan tänäkin syksynä ja talvena jättämällä ulkomaanlomat väliin. Edellinen ulkomaanmatkamme on alkuvuodesta 2019, jolloin meillä oli vasta yksi lapsi ja toinen tulossa.

Lehtitilaukset
Olen pitkään tilannut Trendiä ja Glorian kotia, mutta nyt lopetin molemmat. Ajattelin, että voin yhtä hyvin lukea lehdet Helmetin eMagz-palvelun kautta ilmaiseksi, vaikka se ei ihan sama asia olekaan. Lehdissä minua alkoi ärsyttää se, miten korkea kestotilaushinta on pitkäaikaisille tilaajille. Toisaalta en jaksa sitäkään, että aloittaisin ja lopettaisin koko ajan uusia määräaikaisia lehtitilauksia tarjousten perässä. Yksinkertaisempaa siis näin.
Hesaria mietin vielä. Olemme tilanneet Hesaria niin pitkään kuin muistan. Siitä on tullut jo niin itsestäänselvä osa aamuja, etten ole edes kyseenalaistanut tilausta. Kuitenkin sama juttu Hesarissa: kestotilaus on tosi kallis.
Toiseksi mietin, että saatan kaivata taukoa siitä, että aloitan joka aamun ahdistavilla uutisilla. Tällä en tarkoita sitä, että alkaisin sulkea silmäni, vaan että asettaisin uutisten lukemiseen vähän terveemmät rajat. Eniten minua Hesarissa kiinnostaa ilmiöjutut, niitä voisi lukea hieman jälkijunassakin.

Siinä ajankohtaisia säästöajatuksiani tulevalle syksylle. Mikään näistä ei ole ehdoton ja olen todella kiitollinen siitä, että taloudessamme on liikkumavaraa. Tämä on ikään kuin vapaaehtoista säästämistä, mikä on ihan eri asia kuin oikeasti murehtia sitä, riittääkö rahat sähkölaskun jälkeen ruokakauppaan.
Kuitenkin meillekin viisihenkisenä, Helsingin asuinkustannuksia maksavana perheenä säästöt ovat tervetulleita varsinkin nyt hintojen noustessa. Pyrin löytämään tasapainon siinä, että nautimme elämästä ja helpotamme arkea, mutta myös sopivasti kyseenalaistamme kulutustottumuksia.
Aikaisemmin suhdettani rahaan olen avannut tässä postauksessa.
Sopeutatteko te omia menoja hintojen nousuun?
Kiitos kantaaottavasta ja säästämiseen kannustavasta postauksesta. Näitä toivoisin myös muilta bloggaajilta :).
Meidän perheessä katse kiinnittyy varmaan ihan ekana sähkön kulutukseen. Olemme kovia saunomaan ja lähes joka ilta meillä lämpiää sauna, sähkkösauna… eli aiomme vähentää saunomista pariin kertaan viikossa ( ja sen olemme jo tehneetkin ).
Ruokaostoksilla pyrimme käymään muutenkin jo normaalistikkin pari kertaa viikossa ja se on kyllä säästämisen kannalta todettu hyväksi vaihtoehdoksi. Kahvipaketin hinta kirpaisee, mutta toisaalta hyvä kahvi on aina hyvä kahvi eli merkkiä ei olla vaihtamassa. Mutta joissain tuotteissa tullaan valitsemaan hyvä, mutta halvempi vaihtoehto.
Suoratoistopalveluihin meillä menee myös jonkin verran rahaa, mutta toisaalta mikään ei ole rentouttavampaa kuin hyvä elokuva, sarja tai äänikirja. Näistä voidaan kuitenkin siis menoja karsia.
Muuten kyllä eletään aika normaaliin tapaan varsinkin, kun kuluttustottumuksemme ovat aika maltilliset.
Kiitos Taina itsellesi lukemisesta ja mukavasta palautteesta! Ajattelen, että koska puhun blogissa myös hankinnoista, joita edelleen teen niitäkin, on tasapainoksi hyvä puhua myös siitä, mistä luopuu tai mitä kyseenalaistaa. Koska sitäkin elämä ja tasapainoilu on. :)
Sanos muuta, sähköä tulee mietittyä! Emme ole saunoneet kesällä kertaakaan (ihan muutenkaan kuin rahasyistä, emme vain yleensä sauno kesäisin kotona). Tästä johtuen aloimme laskea, paljonko saunominen edes nykyään maksaisi. Kyllä siinä leuka loksahti. Totta kai tulemme varmasti joskus viikonloppuisin syksyllä ja talvella saunomaan, mutta ehdottomasti harkitusti ja tiedostaen hetken erityisyyden.
Sama pohdinta kahvin suhteen! Se on kuitenkin myös itselleni niin tärkeä asia, että siitä en ole luopunut. Muissa vähemmän tärkeissä syötävissä ja juotavissa voikin sitten miettiä, löytyisikö edullisempaa korvaajaa tai voisiko välillä olla ilman. Viineissä olemme säästäneet, sillä juomme tällä hetkellä käytännössä vain alkoholittomia.
Sama täällä suoratoistoissa! Olemme käyneet läpi ihan saman pohdinnan, että pitäisikö sarjoista ja äänikirjoista säästää, mutta ne olemme halunneet pitää. Palveluissa on kuitenkin rajaton tarjonta ja lopulta siinä kuitenkin säästää toisissa kustannuksissa, että viihtyminen tapahtuu kotona. Lisäksi samoista palveluista on iloa sekä aikuisille että lapsille, miksi hinta-laatusuhde tuntuu minusta hyvältä.
Jos kulutus on jo valmiiksi tasapainossa, ei suuria muutoksia välttämättä ole tarpeen tehdäkään. Tosi kiva, kun jaoit teidän talouskuulumisia. :)
Kiitos taas Laura niin ajankohtaisesta ja realistisesta kirjoituksesta. Arvostan rehellisyyttäsi ja myös sitä, että olet avoin ja tartut ajankohtaisiin asioihin omakohtaisesti. Oma listamme on hyvin samankaltainen – ts. Missä voimme nyt tulevana syksynä säästää. Huomaan myös että minulla menee ihan älyttömän paljon rahaa satunnaisiin kahvikupposiin, kukkapuskiin, lehtiin, kynttilöihin jne. Ihania asioita, mutta lopulta täysin turhia – etenkin kun kaapit tursuaa niitä valmiiksi. Tällaiset satunnaisostokset olen päättänyr karsia minimiin. Samoin kosmetiikkahankinnat, joita ei välttämättä tarvitse (lue: jos laatikossa valmiiksi 10 huulipunaa, miksi ostaa yksi lisää – käytä vanhat ensin loppuun jne).
Tsemppiä meille kaikille nousevien kustannusten kanssa painiville – emme kukaan ole yksin :)
Kiitos itsellesi Susanna! Olen todella iloinen, että voimme yhdessä näistä keskustella. Aihe koskettaa varmasti enemmän tai vähemmän jokaista meistä. <3
Tuollaiset mainitsemasi elämän pienet ihanuudet tunnistaa varmasti kohderyhmässä moni – minäkin!
Itse olen jo aikaisemmin vähentänyt radikaalisti leikkokukkien ostamista: Plantagenin 12,99 maksava, kuukausia kukkiva orkidea ilahduttaa minua yhtälailla. Samoin olen yrittänyt bongata arkeen edullisempia kynttilöitä. Ehkä tässäkin oleellista on tasapainoilu: se, ettei elämän pienistä ihanuuksista ja tunnelmoinneista tarvitse luopua kokonaan, mutta että kaikkea ei jatkuvasti ryntää tiedostamatta ostamaankaan – varsinkin, jos tosiaan kaapissa on vastaavia entisestään.
Huulipunaesimerkki on todella hyvä. Varsinkin, kun kosmetiikka ei säily hyvänä ikuisesti, on vanhat ensin perusteltua käyttää. Ajattelen, että raha ja ilmasto kulkevat tässä keskustelussa oikeastaan käsi kädessä. Molemmista näkökulmista on ajankohtaista miettiä kuluttamista. Uskon, että kuluttamiseen on mahdollista löytää kultainen keskitie, jossa ei osteta kaikkea mahdollista mieleen juolahtavaa, mutta johon mahtuu itselle tärkeät hankinnat ja satunnaiset hemmottelut.
Kiitos vielä jutteluista ja nimenomaan, tsemppiä meille kaikille. :)
Kiitos hyvasta kirjoituksesta.
Olemme miehen kanssa ottaneet kovaan syyniin sahkolaitteet ja yritamme minimoida kulutusta.
Lisaksi enemman kaupan omia tuotteita ja vahemman ex-tempore ruokatilauksia tai ravintolakaynteja kun ”ei jaksaisi kokata”.
Muuten elamme suht saasteliaasti, joten ei onneksi tarvitse tehda isompia muutoksia.
Tekisin itse asiassa mielellani hieman remonttia asuntoomme, jotta se ei jatkuvasti heittaisi lamminta ilmaa ulos (=rahantuhlausta) mutta se vaatisi 1930-luvun taloomme aikamoisen summan, jonka saastamiseen menee aikaa, joten se nyt ei oikein toimi lyhytkestoisempana ratkaisuna.
Moi Elina! Sähkönkulutus on tärkeä huomio. Juuri nuo ex tempore -tilauksesta vain laiskuudesta, kuulostaa tutulta. Näin se juuri onkin, että jos on talous tasapainossa, hintatietoinen jo valmiiksi ja taloudessa vähän liikkumaraa, ei isoja muutoksia välttämättä tarvitsekaan tehdä.
Ymmärrän todella hyvin! Kokonaisvaltainen remontti ei ole mikään itsestäänselvä toteutettava, joten monesti tuollaisia projekteja täytyykin siirtää. Kiva, kun jaoit teidän valintoja!
Hyvä kirjoitus ajankohtaisesta aiheesta.
Meillä myös jo sähkönkulutukseen kiinnitetty huomiota. Saunomme nykyään vain viikonloppuisin.
Noutoruokaan meillä ei juurikaan kulu rahaa, teen itse lähes kaikki ruuat. Lähes, koska kyllä satunnaisesti on ihanaa käydä hakemassa pizzat. Ravintolassa emme käy, emmekä kahviloissa.
Kahvia juomme kuten ennenkin, hieman tarkkuutta tullut siihen, että keitämme vain sen verran, kuin kerralla juomme, eli ei viemärikahvia.
Kasvilaatikot ja ulkokukat kastellaan sadevedellä, tynnyri talon nurkalla.
Autot tankataan siellä, missä on edullisinta (no, onko missään edullista). Turhat ajot pois. Viime viikolla kävin kampaajalla (siitä en luovu) ja samalla reissulla kaupassa, apteekissa ja postissa, jotka ovat lähes vierekkäin. Yksillä bensoilla kaikki asiat.
Vaatehankintoja vain tarpeeseen, itselleni taitaa riittää uudet talvijalkineet. Vanhoja on vielä käytössä, mutta ne alkavat olemaan jo ’offroad’-mallistoa, joita voi toki vielä käyttää toppahousujen kanssa ja pimeällä.
Aika monessa asiassa pystyy todellakin säästämään organisoimalla ja maalaisjärjellä. Ja käymällä kaupassa vain kerran tai kaksi viikossa. Jää monta heräteostosta ostamatta.
Tsemppiä kaikille.
Kiitos kommentista ja palautteesta, kiva saada teitä mukaan keskusteluun!
Sauna on kyllä tosi hyvä esimerkki. Me saunomme maltillisesti (kesällä emme kotona oikeastaan ollenkaan), mutta täytyy syksyn ja talven viileydessäkin yrittää pitää käynnit kohtuullisissa määrissä. Bensa toinen, joka nyt on erityisen ajankohtainen. Meilläkin olisi varaa nipistää joistain ajoista, mikä olisi tietysti lisäksi hyvä ilmastoteko.
Kiinnostaa lukea listaasi muutenkin. Kuulostaa kaikin puolin fiksulta. Ja sitten juuri tuo, että on asioita, joista haluaa yhä pitää kiinni, kuten sinulla mainitsemasi kampaaja. Minäkään en esimerkiksi kahvista ole osannut luopua, mutta kupillisia arvostaa entistä enemmän.
Itsellänikin jäi vielä listasta monta sellaista pihistyskohdetta mainitsematta, joista pihistän aina enkä vain nyt inflaation aikaan. Esimerkkinä vaikka kosmetiikka: sampoona käytän kolmen euron XZ-sarjaa enkä oikeastaan koskaan kokeile uusia meikkejä.
Maalaisjärki ja ennakoiminen auttavat pitkälle. Ja ylipäätään se, että kulutusta pysähtyy tiedostamaan. Mitkä asiat ovat oikeastaan turhia? Mistä taas kokee saavansa rahalleen vastinetta?
Kiitos samoin sinne!
Minäkin kiittelen tätä postausta. Olen muuttamassa ja menot suurenevat, mutta tulot eivät – ainakaan hetkeen, joten säästäminen on täälläkin ajankohtaista. Oikeastaan pakollista, mutta ei siitä sen enempää. Sähkön hintaa olen itsekin kauhistellut.
Tavallaan koen tällaisen säästämisajan hyväksi, eipä tule ostettua mitään turhaa ja ilmasto ja luonto kiittävät. Mutta jos on valmiiksi pienituloinen, missä voi vielä säästää?
Kiitos lukemisesta ja osallistumisesta!
”Jos on valmiiksi pienituloinen, missä voi vielä säästää?” Tämäpä juuri. Tämä on juuri se, mikä tässä tilanteessa eniten surettaa. Se on vielä pientä, että vapaaehtoisesti luopuu joistain mukavuuksista, kuten lehtitilauksista. Mutta aivan toinen kysymys on se, miten jo valmiiksi tiukilla olevat kotitaloudet pärjäävät. Tämä minua surettaa ja mietityttää suuresti.
Säästämisessä on paljon hyvää. Tulee juuri mietittyä omia arvoja ja prioriteetteja, ja ympäristökin kuormittuu vähemmän. Mutta kun talous menee liian tiukille, se aiheuttaa kohtuutonta huolta ja ahdistusta.
Toivon kovasti, että sinulla menee kaikki hyvin nousevista asuinkuluista huolimatta. <3
Kiitos ❤️
Hei! Todella hyvä ja ajankohtainen aihe 😊
Meillä mies on luopunut työmatkojen kulkemisesta omalla autolla ja siirtynyt joukkoliikenteeseen. Asutaan keskustassa, josta on hyvät liikenneyhteydet. Oma auto on ollut lähinnä mukavuustekijä.
Lastenvaatteita pyrin ostamaan kirpputorilta.
Hyvästä kahvista en tingi, mutta yritän bongata edullisia tarjouksia.
Kiitos Maria! Mukavuustekijän tunnistan! Sellaisia juuri oli omallakin listallani. Tilausruoka on mukavaa ylellisyyttä, mutta ilmankin pärjää. Sama paikoin autossa, jos asuu hyvien yhteyksien äärellä. Hyvä esimerkki. :)
Kahvi taitaa olla meille monelle se, josta yrittää pitää viimeiseen asti kiinni. Sama täällä! Mutta järkevöittää toki kahvinjuomistakin voi. :) Kiitos sinullekin ajatusten jakamisesta!
Hei, kysyisin laukustasi tuossa hissikuvassa. Minkä merkkinen ja mistä ostettu? Ja kiitos hyvästä kirjoituksestasi.
Moi Asta! Kiitos, kun luit ja tykkäsit! Laukku on Fleuron Paris -merkin Swann. Etsin todella pitkään laukkua, joka täyttäisi kaikki kuusi kriteeriä: 1) keskikokoinen 2) beigen tai taupen värinen 3) materiaaliltaan nahkainen 4) laadukas mutta kohtuuhintainen 5) sekä olan yli menevä että kädessä kannettava 6) malliltaan yksinkertainen. Sitten tärppäsi tuolla merkillä, joka ei ollut minulle entuudestaan tuttu, mutta joka on osoittautunut oikein hyväksi. :)
Ajankohtaista pohdintaa varmasti meille jokaiselle.
Erityisesti kun hintojen kallistuminen kohdistuu meille arjessa”huomaamattomaan” sähkönhintaan. Milloin sitä on laskenut, että kuinka paljon se ihana lämmin aamusuihku maksaakaan? Tai suomalaisena saunominen, tai ne Netflix maratoonit, tai monella ihan oman kodin lämmittäminen.
Ruoan hinnasta on puhuttu jo pitkään ja paine tuottajillakin on kova. Omalta kohdaltani tulen syksyn aikana kiinnittämään huomiota ruokahävikin puolesta. Se mikä ostetaan ja valmistetaan myös syödään.
Wolttailua vähensin jo paljon viime keväänä, mutta todennäköisesti syksyllä vähenee lisää. Toki tällä taas on vaikutusta ihmisten työllisyyteen. 😔
Näin muuton keskellä voi todella todeta, että vaatteita tms. emme oikeasti tarvitse lisää syksyn aikana.
Niinpä! Kiva vaihtaa tästä ajatuksia yhdessä. :)
Samaa mieltä, että sähkö on jotenkin abstrakti kulu, kun ei suihkun hanassa tai saunan nappulassa ole hintalappua. Sitä täytyy oikein pysähtyä miettimään, että missä kuluissa tällä hetkellä mennäänkään. Ruokahävikin välttäminen on aina fiksua! Siinä mielessä tällaisissa ajoissa on hyviäkin puolia, että hävikkityyppisiin asioihin alkaa varmasti moni kiinnittää entistä enemmän huomiota.
Mietin ihan samaa, että ravintola- ja tilausruoan vähentämisessä on toki se todella ikävä puoli, että paikalliset yritykset ja työllisyys kärsivät. Täytyy yrittää löytää tasapaino ja kompromissi, että oma talous pysyy järkevänä, mutta samalla välillä hyödyntää palvelujakin. Se onkin mielestäni oleellinen kysymys, millaista on tulevaisuuden kestävä talouskasvu? Miten pitää talouden rattaat pyörimässä, mutta tavalla, joka ei liikaa kuormita kotitalouksia tai ympäristöä?
Muuton keskellä tulee kyllä aina tavaraähky, tunnistan todella hyvin. Paljon tsemppiä muuttamiseen ja iloa uuteen kotiin!
Myin autoni pois eli perheeseen jäi yksi auto. Kerrankin jäin myydessä hyvin plussalle ja samalla lasten pyöriä päivitettiin, jotta harrastuksiin ja kavereille tulee kuljettua mahdollisimman paljon pyörällä. Ostettiin myös uusi ja hyvä autoon kiinnitettävä pyöräteline, niin variaatiot kulkemisesta helpottuvat. Töihin menen siis miehen kyydillä :) Vaihdoin työpaikkaa ja kyydissä meno onnistuu hyvin.
Saunan lämmittäminen pitää jatkossa olla suunnitelmallisempaa. Saunomme kerran viikossa, mutta sauna on välillä turhaan päällä liian pitkään. Onneksi meillä on maalämpö, kohtuulliset neliöt ja uudet kodinkoneet. Teinien suihkuaika ja kyllä aikuistenkin, täytyy jatkossa miettiä. Sähkösopimus on vielä vuoden verran hyvä eli vuosi on vielä aikaa treenata.
Kahvia keitellessä turhan suuret määrät ovat myös joutuneet tarkkailuun. Ruokapolitiikka on tähänkin asti ollut aika järkevää, mutta skarpata voi kyllä siinä, että tekee isomman määrän kerralla. Keitot on tietysti tähän parhaita.
Lasten harrastuksiin saa uppoamaan paljon rahaa. Niitä ei pelkän hinnan vuoksi viitsi kuitenkaan lopettaa. Mutta jatkossa myös kaikki ilmaiset harrastukset pitää kartoittaa.
Matkakohteiksi meille riittää koti- ja lähimaat. En ole lapsiperhevaiheessa kaivannut koko perheen pidempiä ulkomaanreissuja. Olen reissannut itse nuorena paljon ja suurin reissupolte on varmaan läpikäyty silloin. Pikkulasten kanssa ei ole ollut varsinaista hinkua lähteä Pariisiin tms etsimään vaipanvaihtopaikkoja. Olen tehnyt reissut Euroopan sisällä jokaisen lapsen kanssa kahdestaan kun ovat siirtyneet yläkouluun. Miehen kanssa varataan yleensä kerran vuodessa hotelliviikonloppu kotimaassa ja tähän asti on käyty talvella perheellä pohjoisessa. Sekin on kyllä kallista ja ensi talven lomaa mietittiin juuri. Rakastan vaan hiihtämistä ja etelämmässä talvien lumisuuteen ei ole voinut luottaa…
Vaatehankintoja pitää jatkossa viilata. En osta nytkään paljoa, mutta vielä tarkempi voisi olla. Kirpparilta en osta oikeastaan ollenkaan nykyään. Perheessä vaatteet kiertävät lapselta toiselle ja lopuksi vielä siskon lapsille.
Oikeastaan tämä on minusta kivakin haaste. Opetella elämään järkevämmin.
Kiitos kommentista, kiva kuulla teidänkin valintoja! :)
(Toisesta) autosta luopuminen on kyllä merkittävä teko, auton omistaminen on niin hitsin kallista. Pyöriin siirtyminen on oikea win-win: tulee liikuttua enemmän ja saastutettua vähemmän. Tässä meillä olisi vielä tekemistä: kolmen pienen lapsen (ja pahimmillaan myös koiran) kanssa kun on niin hankala siirtyä paikasta toiseen pyörällä. Mutta tulevaisuudessa enemmän. Hyvä te! :)
Samoja ajatuksia! Välillä voi saunoa, mutta niin, ettei lämpöä pidä turhana päällä, ja että kerroista nauttii sitten ihan erityisesti.
Kiva, kun otit esille lasten harrastukset ja niistä tulevat kustannukset. Meillä juuri tyttö ehdotti yhtä harrastusta, mutta se on niin arvokas yksilöharrastus, että jouduimme ikävä kyllä sanomaan ei. Jos yhden lapsen vielä niin maksaisikin, kolmea ei ainakaan. Haluan parhaani mukaan tukea lapsia heidän kiinnostuksenkohteissaan, mutta toisaalta en vierasta sitäkään, että lapset tottuvat realiteetteihin: kaikki, mitä toivoa keksii, ei vain ole mahdollista. Silti elämä voi olla hyvää ja mielekästä kaikenlaisine muine tekemisineen. :)
Kiva, kun sanot, ettet ole lapsiperhevaiheessa kaivannut koko perheen pidempiä ulkomaanreissuja. Sama täällä. Tai siis paperilla kyllä totta kai haaveilen, miten ihanaa joskus olisi loikoilla uima-altaalla. Mutta sitten tajuan, että eihän se loikoilua olisikaan. :D Hinta-rentoutumissuhde tuntuu näinä vuosina ulkomaanmatkoissa huonolta, ja lisäksi tuntuu ympäristösyistä tärkeältä pitää välivuosia lentämisestä. Miehen kanssa mekin toivomme välillä pientä staycationia, se jo virkistää kovasti. :)
Itsekin ajattelen, että saavutettuja mukavuuksia ei pitäisi pitää itsestäänselvyyksinä. Siksi näitä on välillä hyvä pysähtyä miettimään. <3
Mukavaa sunnuntaita!